HR | IT | EN

Hrvatska privremeno zatvorila još tri pregovaračka poglavlja

  • Na jedanaestom sastanku pristupne konferencije s Hrvatskom na ministarskoj razini održanom 22. prosinca 2010. u Bruxellesu privremeno su zatvorena sljedeća tri poglavlja ‘Pravda, sloboda i sigurnost’, ‘Okoliš’ i ‘Vanjska sigurnosna i obrambena politika’. Sastankom je predsjedao ministar vanjskih poslova Belgije, g.Vanackere, koji je predvodio izaslanstvo Europske unije, zajedno s g.Fűleom, povjerenikom za proširenje koji je zastupao Komisiju i ministrom vanjskih poslova Hrvatske, g.Jandrokovićem, koji je zastupao Hrvatsku.

    Napredak koji je Hrvatska postigla u danas privremeno zatvorenim poglavljima znači konkretne koristi za njezine građane. Poglavlje ‘Pravda, sloboda i sigurnost’ srž je današnje Unije. Bolja provedba sudskih odluka unaprjeđuje vladavinu prava a rezultati borbe protiv organiziranog kriminala vode sigurnijoj zemlji za život. Poglavlje ‘Okoliš’ jasan je primjer obostranog interesa proširenja za Uniju i zemalja koje joj teže. Građani Hrvatske osjetit će prednosti čišće vode i zraka i smanjenog zagađenja. A i EU će ubrati plodove akcija koje provodi Hrvatska kako bi rješavala klimatske izazove. U pogledu poglavlja ‘Vanjska sigurnosna i obrambena politika’, EU pozdravlja konstruktivnu ulogu koju Hrvatska kontinuirano ima u vojnim i civilnim misijama širom svijeta.

    Hrvatska je sveukupno u 2010. godini uspjela zatvoriti 11 poglavlja i tako doći do ukupno 28 privremeno zatvorenih poglavlja od 35 poglavlja koja čine zakonski okvir EU-a. Time Hrvatska pokazuje odlučnost u smislu daljnjeg provođenja reformi. To također pokazuje predanost EU-a da i dalje postupa u skladu s načelom vlastitih zasluga.

    „Hrvatska je u završnoj fazi pregovora ali pred njom su još veliki izazovi budući da su za zatvaranje preostala vrlo zahtjevna poglavlja. Napredak postignut u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije na svim razinama i restrukturiranju brodogradilišta odredit će tempo ove zadnje dionice trke” izjavio je povjerenik Füle.

    27.12.2010.