HR | IT | EN

Intelligent Energy Info dan u Bruxellesu

  • U utorak, 18. sječnja, održan je Info dan programa „Intelligent Energy Europe“ u sjedištu Europske Komisije Charlemagne u Bruxellesu. Program Inteligentna Energija u Europi dio je programa zajednice za konkurentnost i inovacije CIP a posvećen je području energetike. Glavni su ciljevi programa stvaranje energetske učinkovitosti, promocija obnovljivih izvora energije i energetske raznolikost. Program podupire projekte u pet područja:

    • Obnovljivi izvori energije – promocija inovativnih obnovljivih izvora energije
    • Transport - energetski učinkovitiji transport
    • Integrirane inicijative - inicijative u području obnovljivih izvora energije
    • Energetska učinkovitost - projekti usmjereni na poboljšanje energetske učinkovitosti
    • Države u razvoju – poticanje uporabe novih izvora energije (Sub-saharska Afrika, Latinska Amerika, Azija.)

    Za dobrodošlicu sudionicima se obratila Marie Donnelly, directorica Glavne uprave za Energiju u Europskoj komisiji koja je predstavila program Intelligent Energy Europe.

    Potom su Patrick Lambert, direktor Agencije za kompetitivnost i inovacije (EACI), u suradnji sa Wiliamom Gillett i Vincentom Berrutto, voditelji jedinica za Intelligent Energy Europe u EACI-u

    predstavili novi natječaj i savjetovali sudionike da se pri pisanju aplikacija fokusirali na konkretne potrebe koje su izražene u smjernicama i strateškim dokumentima Europske unije. Istaknuli su kako je vrijeme za implementaciju akcijskih planova na nacionalnoj razini, jer je energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije, na top listi prioriteta za financiranje od strane Europske Unije.

    Zatim je, direktor Eurochambers-a, Ben Butters održao prezentaciju o implementaciji inovativnih energetskih projekata a Anette Jahn i Waltraud Schmid voditelji sektora za Intelligent Energy Europe u EACI-u su objasnili process aplikacije na natječaj i evaluaciju projekata.

    Na kraju, Michael Papapetrou , direktor WIP - Renewable Energies-a, Agencije za obnovljivu energiju sa sjedištem u Munchenu, je prezentirao projekt Bio regije Europe (www.bioregions.eu), čiji je glavni cilj stvaranje „bio energetskih regija“ koje bi trećinu grijanja i potreba za električnom energijom dobivale od održive bio energije proizvedene u regiji.

    Ciljevi Bio Regija su:

    • Podržavati razvoj energetsko efikasnih tržišta
    • Stimulirati investicije u bio–energetske projekte
    • Potaknuti ostale regije u Europi, da prate primjer ciljanih regija

    Popodnevni dio programa Info dana obogatile su radionice o energetskoj učinkovitosti u domaćinstvima, inovativnim proizvodima, transportu i inovativnim prijevoznim sredstvima; bioenergiji, električnoj energiji, klimatizaciji i ulaganjima na lokalnoj razini te pripremi projektne aplikacije za natječaj.

    Program Intelligent energy znatno doprinosi energetskoj strategiji EU 2020 te potpomaže implementaciji EU akcijskog plana za energetsku efikasnost.

    Natječaj Intelligent Energy Europe 2011. otvoren je dana 18. siječnja 2011. Rok za prijavu na natječaj ističe u četvrtak, 12. svibnja .2011 u 17:00.

    U projektima programa Intelligent Energy mogu sudjelovati organizacije iz članica Europske unije, Hrvatske, Norveške, Island i Lihtenštajna.

    Prosječno, u svakom projektu sudjeluju 7-8 partnera iako su prihvatljivi i projekti sa samo 3 partnera. Na ovogodišnjem Info danu je naglašeno da će se na ovom natječaju bolje ocjenjivati projekti koje kandidiraju veliki konzorciji sa dvadesetak partnera kako bi rezultati i efekti dotakli širu europsku javnost.

    Vrijednost projekta koji se kandidira na taj natječaj i koji može trajati najviše 3 godine, kreće se od 500.000 Eura do 2.5 miliona Eura od čega Europska komisija sufinancira od 75% do 90% prihvatljivih troškova, ovisno o tematici.

    Cjelokupni proračun ovog natječaja je 67 miliona Eura.

    Detaljnije informacije o natječaju te prezentacije sa Info dana dostupne su na stranici:

    https://ec.europa.eu/energy/intelligent/call_for_proposals/index_en.htm

    18.01.2011.