HR | IT | EN

Iskustva u razvoju difuznog hotela i održivom funkcioniranju malih općina

  • U organizaciji Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije, načelnici i gradonačelnici nekoliko općina i gradova iz središnje Istre, predstavnici nekoliko turističkih zajednica te pročelnici za gospodarstvo Alen Damijanić, turizam Branko Curić i međunarodnu suradnju Oriano Otočan, posjetili su 25. i 26. veljače općine Sutrio, Sauris i Comeglians u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia. Cilj posjete bio je upoznavanje s konceptom razvoja difuznog hotela (albergo diffuso), razvojnim modelom koji je nastao u Italiji posljednjih dvadesetak godina s ciljem održivog razvoja manjih općina u ruralnim, ekonomski pasivnim i demografski osiromašenim područjima.

    Sudionici su imali prilike posjetiti tri difuzna hotela, razgovarati s gradonačelnikom Saurisa Stefanom Luchinijem, gradonačelnikom Sutrija Manliom Mattiom, odgovornim osobama u difuznim hotelima te vijećnicima u Autonomnoj regiji Friuli-Venezia Giulia Enzom Marsigliom i Francom Jacopom. Detaljno im je predstavljen koncept razvoja difuznog hotela te što je regija Friuli-Venezia Giulia, putem Upravnog odjela za kulturu, sport, međunarodnu suradnju i EU integracije, učinila na razini europskih i regionalnih politika za razvoj ovakvih projekata na području svoje regije. Posebno je značajno što su se takvi projekti financirali i sredstvima Europske unije.

    Svoj ubrzani razvoj nakon velikih ekonomskih poteškoća i iseljavanja stanovništva, koje su doživjele kao ruralne, pogranične zajednice, navedene općine postigle su upravo uspostavom modela difuznog hotela koji podrazumijeva razvoj ruralnog turizma, objedinjavanje privatnih i javnih turističkih smještajnih jedinica, uključivanje lokalnih obrtnika, proizvođača tipičnih proizvoda, turističkih djelatnika i stanovništva te cjelovito animiranje i promociju teritorija u turističke svrhe. Upravo se u ovoj nama susjednoj regiji razvio koncept samog difuznog hotela, a od preko četrdeset difuznih hotela koji postoje u Italiji, u regiji Friuli-Venezia Giulia smješteno je njih desetak. Ovakav model, koji uključuje obnovu i stavljanje u funkciju neiskorištene postojeće općinske i privatne graditeljske baštine, primjenjiv je u više općina i mjesta središnje Istre, gdje je obnova Završja prvi projekt takve vrste koji će biti financiran sredstvima EU-a. Istarska županija već je ranije krenula s pripremama tehničke dokumentacije za kandidiranje projekta revitalizacije Završja na EU fondove, koji je osmišljen kao u potpunosti javni projekt ali u kojem postoje mogućnosti za razvoj javno-privatnog partnerstva.

    Budući da u više istarskih općina i gradova postoji potencijal i uvjeti za razvoj takvog načina turizma, planirano je da se iskustva dobivena na ovom studijskom putovanju, osim u primjeru Završja primjene još u drugim mjestima središnje Istre te će Istarska županija pripremiti program razvoja difuznih hotela, što dugoročno može utjecati na poboljšanje demografske i ekonomske tih mjesta, imajući na umu da ovakav koncept sa sobom povlači i snažan razvoj lokalnog poduzetništva.

    Ovaj posjet bio je važan i radi upoznavanja sa održivim funkcioniranjem malih općina gdje neke broje i manje od tisuću stanovnika, gdje javna uprava ima aktivnu ulogu u poticanju poduzetništva i pokreće javne projekte s ciljem gospodarskog razvoja i stvaranja uvjeta za zadržavanje lokalnog stanovništva. Sudionici su osim difuznih hotela imali prilike posjetiti jedan mali obiteljski hotel, nekoliko pogona za preradu drva, malu privatnu lokalnu pivovaru i proizvodni pogon za preradu proizvoda od svinjskog mesa.

    27.02.2013.