HR | IT | EN

Istarska županija na radionici o Jadransko-jonskoj makroregiji u sklopu manifestacije Open Days

  • Povodom manifestacije “Open Days 2013” u Bruxellesu u srijedu, 9. listopada održana je radionica o Jadransko-jonskoj makroregiji, na kojoj je sudjelovao službeni predstavnik Istarske županije pri EU institucijama Dino Babić.

    Babić je rekao da je Istarska županija bila jedan od inicijatora Jadransko-jonske makroregije te da snažno podupire implementaciju i razvoj njezine strategije i strateških projekata te se osvrnuo na mogućnosti za suradnju koje se pružaju nakon ulaska Hrvatske u EU.

    - Za Istarsku županiju i dalje iznimno važna ostaje prekogranična suradnja s prijateljskim i bliskim regijama iz susjednih zemalja. Za našu županiju, ali i cijelu Hrvatsku, posebno su važni nadolazeći programi teritorijalne suradnje Southeast Gateway i Italija-Hrvatska, u kojima očekujemo realizaciju mnogih kvalitetnih projekata, rekao je Babić.

    U raspravi su sudjelovali europska povjerenica za ribarstvo i pomorstvo Maria Damanaki, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Marino Nobilo, talijanski ambasador pri EU Stefano Sannino, ambasador Republike Srbije pri EU Duško Lopandić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, predstavnici ostalih regija uključenih u Jadransko-jonsku makroregiju te predstavnici europskih institucija.

    Ove godine po prvi put na manifestaciji Open Days sudjeluje i Grad Pula, u čije je ime u prostorima regije Galicije Babić sudjelovao na radionici na temu vode kao neophodnog resursa. Sudionike je podsjetio da će Grad Pula u sklopu Open Days-a u studenom u Puli organizirati “lokalni event”. Ujedno je predstavio aktivnosti međunarodne suradnje Istarske županije te izazove i mogućnosti koje donose strukturni fondovi.

    Na svečanom prijemu za partnerske regije u organizaciji regije Veneto u svom briselskom sjedištu, u ime Istarske županije prisutnima se obratio Oriano Otočan, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije.

    09.10.2013.