HR | IT | EN

Istarska županija sudjelovala na OPEN DOORS DAY-u

  • Povodom Dana Europe, 9. svibnja 2015. u Bruxellesu je održana manifestacija Open Doors Day/Dan otvorenih vrata. Istarska županija je uz bok 49 regija, gradova i općina i ove godine predstavila svoju turističku, gastronomsku i kulturnu ponudu u Odboru regija Europske unije. Tom prilikom europske institucije otvaraju svoja vrata kako približile rad institucija svim zainteresiranim građanima. Prostore Odbora regija posjetilo je na Dan Europe više od 2400 posjetitelja. Odbor regija je savjetodavno tijelo Europske unije koje zastupa interese europskih regija i gradova, a sastoji od predstavnika iz 28 zemalja EU-a koji su izabrani na regionalnoj i lokalnoj razini. Na Dan Europe slavi se mir i ujedinjenost u Europi, a sam datum označava obljetnicu povijesne Schumanove deklaracije. Schuman, francuski ministar vanjskih poslova je u svom govoru 1950. godine postavio ideju nove suradnje na području europskog kontinenta gdje je rat između nacija nezamisliv.

    Uz proslavu Dana Europe i predstavljanje Istarske županije zainteresiranim dionicima u srcu Europe održan je i sastanak partnerskog konglomerata na čelu s talijanskom regijom Veneto u kojem sudjeluje i Istarska županija.

    Sastanak je održan u cilju pripreme i organizacije evenata na jednom od najposjećenijih manifestacija u Bruxellesu, Open Days-a koji se tradicionalno održavaju u listopadu svake godine. Partneri konglomerata uz regiju Veneto i Istarsku županiju su; regija Lacij (IT), regija Basilicata (IT), regija A Coruña (ES), grad Braga (PT), provincija Zeeland (NL); regija Sterea Ellada (GR), regija Highlands and Islands (GB), okrug Nordland (NO), Kujavsko-pomeransko vojvodstvo (PL), Opolsko vojvodstvo (PL). Eventi koji će biti organizirani od strane partnera konglomerata na ovogodišnjim 13. Open Days-ima su dvije debate o razvoju ruralnih područja i njihovom povezivanju s urbanima uz prikaz dobrih praksi, uz već dobro poznat večernji prijam i promociju regija u prostorima regije Veneto u Bruxellesu.

    13.05.2015.