HR | IT | EN

Istarska županija u Bruxellesu sudjelovala na manifestaciji Open Days 2015.

  • Predstavnici Istarske županije predvođeni županom Valterom Flegom, sudjelovali su od 12. do 15. listopada 2015. u Bruxellesu na 13. izdanju godišnje manifestacije Open Days 2015. – Europski tjedan regija i gradova, na kojoj gradovi i regije predstavljaju svoje sposobnosti za stvaranje rasta i radnih mjesta, provedbu kohezijske politike EU, i dokazuju važnost lokalne i regionalne razine za dobro javno upravljanje u EU.

    Istarska županija bila je članica regionalnog partnerstva „Europe of Traditions“ u kojem je sudjelovalo 12 partnera. Vodeći partner bio je regija Veneto, a uz Istarsku županiju, sudjelovali su Kujawsko-Pomorskie Voivodeship i Opolskie Region iz Poljske, Nordland county (Norveška), Highlands and Islands (UK), Sterea Ellada Region (Grčka), Province of Zeeland (Nizozemska), regije Basilicata i Lazio (Italija), City of Braga (Portugal) i Province of A Coruña (Španjolska).

    U briselskim prostorima regije Galicije regionalno partnerstvo organiziralo je u srijedu, 13. listopada, radionicu pod nazivom „Integrating urban and rural areas: ideas and experiences from European regions“ na kojoj je prezentaciju na temu integriranog urbanog i ruralnog razvoja u Istarskoj županiji održala pročelnica za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich.

    Istog je dana održan svečani prijem u prostorima regije Veneto, na kojem su partnerske regije uzvanicima predstavile svoje tradicionalne i tipične proizvode. Istarska županija posebno je predstavila suhomesnate proizvode od boškarina.

    Istarska županija sudjelovala je i na „side eventu“ Open Daysa u organizaciji regije Koruške pod nazivom „Approaching AAA rating in youth employment“. Partneri u „side eventu“ su uz Korušku i Istarsku županiju bili regija Friuli Venezia Giulia i Veneto, Grad Rijeka, Warmland, ELISAN i Zajednica njemačkog govornog područja u Belgiji. Koje su potrebe i problemi u Istarskoj županiji na području zaposlenosti i obrazovanja mladih na događanju je izložila Tamara Kiršić, predstavnica Istarske razvojne agencije.

    Tema ovogodišnjih Open Days-a bila je „Europske regije i gradovi – partneri za investicije i razvoj“ te se usmjerila na tri tematske cjeline: 1. Modernizacija Europe: regije u energetskoj uniji i jedinstvenom digitalnom tržištu, 2. Regije otvorene za poslovanje: razvoj MSP, inovacija i stvaranje poslova, 3. Mjesta i prostori: urbani i ruralni razvoj; urbano-ruralna integracija.

    Manifestacija Open Days je tijekom godina prerasla u ključni događaj europske regionalne politike. Svake godine okuplja oko 6.000 sudionika – lokalnih, regionalnih i nacionalnih donositelja odluka i eksperata na više od 100 radionica i debata, izložbi i prilika za povezivanje. Također, u razdoblju od rujna do studenog diljem regija i gradova Europe se istovremeno održi oko 250 lokalnih manifestacija.

    Manifestaciju Open Days zajednički organiziraju Odbor regija EU-a i Glavna uprava Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO).

    21.10.2015.