HR | IT | EN

Istarska županija ugostila četvero mladih u okviru programa Eurodyssee

  • Već 20 godina Istarska županija, kao članica Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions), sudjeluje u provođenju međunarodnog programa razmjene mladih Eurodyssée/Eurodyssey, koji mladim ljudima omogućava stjecanje profesionalnog iskustva u inozemstvu.

    Tako je i ove godine Istarska županija ugostila četvero mladih, koji će u Puli boraviti od 1. lipnja do 1. rujna 2017. Ovogodišnji sudionici programa dolaze iz različitih europskih regija, a to su Irene Pujadas Bartés iz španjolske regije Catalunya, Charlotte Herrier i Richard Mardens iz belgijske regije Wallonie, te Valentin Fargier iz francuske regije Auvergne-Rhône-Alpes.

    Sudionici programa su pohađali intenzivan tečaj hrvatskog jezika u organizaciji škole stranih jezika Vox Viva s profesoricom Suzanom Orlić u trajanju od mjesec dana, kojeg su uspješno završili. Ovog tjedna započeli su s obavljanjem stručne prakse koja će trajati dva mjeseca u tvrtkama i institucijama u Istarskoj županiji, u Nacionalnom Parku Brijuni, u obrtu za video produkciju ARTIMI, te u Turističkoj zajednici grada Pule.

    Budući da su kulturne aktivnosti i upoznavanje regije sastavni dio ovog programa, sudionici su do sada već upoznali jedan mali dio Istre, te tom prilikom posjetili Amfiteatar u Puli, te izložbu „Vinogradarstvo i maslinarstvo Istre u antici“, srednjovjekovni gradić Svetvinčenat, jamu Baredine i muzej kruha, vina i maslinovog ulja, Etnografski muzej Istre u Pazinu, posebni rezervat u moru Limski zaljev, te doživjeli zip-line iznad Pazinske jame.

    Osim dijela Istre, sudionici programa su posjetili Karlovac, gdje se u isto vrijeme provodi program razmjene, te su upoznali mlade koji su za svoje sudjelovanje u programu izabrali Karlovačku županiju. Ovaj način razmjene iskustava između dviju županija jača međuregionalnu suradnju što je u skladu s ciljevima Skupštine europskih regija pod čijim se pokroviteljstvom ovaj program provodi. Istarska županija, kao članica Skupštine europskih regija od 1994., aktivno sudjeluje u ovom programu razmjene mladih od 1996. godine.

    Od početka provođenja programa do danas u programu je iz Istarske županije sudjelovao 175 kandidata, dok je u Istri boravilo 126 sudionika programa iz raznih europskih regija. Iz Istarske županije u programu trenutno sudjeluje sedmero mladih, a svoje šestomjesečno jezično i profesionalno usavršavanje obavljaju Natalija Ladavac i Emili Medica u španjolskoj regiji Catalunya, Andrea Bulešić u španjolskoj regiji Valencia, Marko Kalčić u francuskoj regiji Bourgogne-Franche-Comté, Pamela Knežević u talijanskoj regiji Umbria, te Sara Stemberger i Lena Beletić u portugalskoj regiji Açores.

    04.07.2017.