HR | IT | EN

Istarska delegacija na Danima otvorenih vrata Europskih institucija u Bruxellesu

  • Delegacija Istarske županije, na čelu s dožupanicom Vivianom Benussi i vijećnicom županijske skupštine Alidom Perkov, koja je ujedno i viša stručna suradnica za međunarodne odnose Hrvatske gospodarske komore Pula, posjetila je 11. i 12. svibnja Bruxelles.

    Istarskoj je delegaciji, službeni predstavnik pri EU, Dino Babić, predstavio rad i aktivnosti Ureda Istarske županije u Bruxellesu, postignute rezultate te perspektive budućeg djelovanja.

    Tijekom posjete održan je bilateralni susret s predstavnikom poljske regije Malopolske u vidu pripremanja sporazuma o suradnji s ciljem razmjene znanja na području korištenja strukturnih fondova te suradnje u području turizma i kulture.

    Također, inicijativom županijske vijećnice Perkov, izaslanstvo se susrelo i s profesorom istarskog podrijetla, Deanom Vučinićem, višim stručnim znanstvenikom na sveučilištu Vrije u Bruxellesu. Vučinić je predstavio delegaciji svoj rad i projekte te postavila su se temelja za buduću suradnju između ove belgijske institucije sa srodnim institucijama u Istri.

    Istakla se važnost kompetitivnog pristupa europskim inicijativama i potreba za jačom sinergijom u nadolazećem periodu, pogotovo nakon ulaska Hrvatske u zajednicu.

    Posjeta delegacije zaključila se u subotu 12. svibnja, povodom inter-institucionalne manifestacije Otvorenih vrata Europskih institucija, u sklopu koje je predstavništvo Istarske županije organiziralo, u Odboru regija Europske unije, informativni štand zajedno s ostalim hrvatskim predstavništvima na kojemu je predstavljena turistička ponuda te europski projekti koji pridonose poboljšanju i razvoju turizma u Istri.

    Tijekom cjelodnevne manifestacije tisuće posjetioca mogli su se na bolji i interaktivniji način upoznati s raznolikim sadržajima koji se nude u Istri a prikazivao se i promotivni video o Istri koji je privukao pozornost brojnih posjetitelja.

    Odbor regija - europska skupština regionalnih i lokalnih predstavništva organizirao je kulturno informativni program za djecu i odrasle na kojemu osim štandova regija mogla se posjetiti i izložba o uspjesima na području energetske učinkovitosti na regionalnoj i lokalnoj razini.

    Dožupanica Benussi posjetila je i štandove regija partnera Istarske županije prisutne na promociji te susrela se s brojnim regionalnim predstavnicima i djelatnicima Europskih institucija naglasivši važnost suradnje i jakih odnosa s istima.

    Ovim je događajem zaključen Europski tjedan u Bruxellesu na kojemu je i ove godine Istarska županija prezentirala svoje međunarodne aktivnosti i sinergiju s ostalim europskim partnerima u vrednovanju europske kulture i raznolikosti.

    13.05.2012.