HR | IT | EN

Istarska delegacija u Bruxellesu na radionici projekta “EU Tune”

  • Patricia Smoljan, pročelnica Upravnog odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, i Radenko Matijašec, viši stručni suradnik za međunarodne projekte odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije, prisustvovali su u Bruxellesu na dvodnevnoj radionici u sklopu projekta “EU Tune” u kojemu Istarska županije sudjeluje kao udruženi partner.

    Radionica okupila je predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti Jadransko-jonskog područja kako bi se analizirao proces proširenja Europske unije u kontekstu zemalja koje sačinjavaju navedeno područje, i u vidu budućnosti Jadransko-jonske makroregijske strategije.

    Gianluca Spinaci, član kabineta predsjedništva Odbora regija Europske unije, predstavio je Jadransko-jonsku makroregijsku strategiju u procesu proširenja te se osvrnuo na trenutnu tešku financijsku i administrativnu situaciju za unaprjeđenje iste.

    Kako bi strategija bila što uspješnija, pojedine regije morati će na efikasan i učinkovit način ulagati u zajedničke razvojne projekte.

    Spinaci zaključio je svoje izlaganje potičući stvaranje grupe zajedničkih interesa svih partnera Jadransko-jonske makroregije kako bi se ojačala njihova suradnja i kohezija.

    Istarska županija od osnutka Jadransko-jonske makroregije i Jadranske euroregije na aktivan i vidljiv način sudjeluje i pridonosi razvoju istih.

    Regionalna iskustva međunarodne suradnje u predpristupačnom procesu i buduće izazove za Istarsku županiju, predstavio je Dino Babić, službeni predstavnik pri Europskim institucijama.

    Ured u Bruxellesu promovira regionalnu suradnju s drugim europskim regijama i mrežama, pruža informacije o dostupnim natječajima, fondovima, događanjima i raznim mogućnostima, promovira turizam, industriju, poljoprivredu i tipične istarske proizvode, kao u Bruxellesu tako i diljem Belgije.

    Do sada, Istarska županija sudjelovala je u više od 160 međunarodnih projekata, koji omogućuju daljnji razvoj i unaprjeđenje Istre.

    Nadolazeće punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji donosi mnogobrojne izazove, među kojima su,od posebne važnosti, učinkovito korištenje sredstava iz EU programa, aktivna uloga u multilateralnoj suradnji u srednjoj/jugoistočnoj Europi i na Jadranskom području, te, najvažnije, adekvatno pripremanje za strukturne fondove.

    Tijekom posjete Bruxellesu, istarska je delegacija posjetila i Europski parlament, Europsku komisiju, Vijeće Europske unije te Odbor regija i Europski gospodarski i socijalni odbor.

    18.07.2012.