HR | IT | EN

Istarska županija na manifestaciji Open days u Bruxellesu

  • U Bruxellesu se u sklopu manifestacije Open Days – Ulaganje u Europsku budućnost – Regije i gradovi za pametan, održiv i inkluzivan razvoj i ove godine aktivno uključila Istarska je županija, kroz svoj predstavnički ured u Bruxellesu te aktivnim sudjelovanjem svojih predstavnika na brojnim događanjima.

    Istarska je županija u voditelj uz regiju Marche konglomerata 13 regija koje se predstavljaju u sklopu konglomerata Jadransko-jonska makroregija: novi okvir za prekograničnu suradnju.

    U sklopu manifestacije Open Days su 12. listopada u Odboru regija održane tematske konferencije o privatno javnom partnerstvu «Public Private Partnerships Meeting Place».

    U sklopu programa Jadransko-jonskih mreža u Odboru regija, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i EU integracije Oriano Otočan je predstavio projekt SEENET i Jadransku euroregiju. Na istom događaju prezentirale su se i mreže sveučilišta, Asocijacija agencija lokalne demokracije ALDA, te gospodarske komore Jadransko-jonskog područja uz projekte UNIADRION I TISAF. Predsjednik talijanske regije Marche Gian Mario Spacca se također obratio sudionicima.

    U sklopu konferencije o privatno javnom partnerstvu koju u Odboru regija organizira Europska udruga regija za informacijsko društvo (ERISA), Ivana Dragišić, viša stručna suradnica za međunarodne projekte Istarske županije, predstavila je EU projekt PITAGORA koji Istarska županije implementira u suradnji sa privatnim i javnim partnerima, a kojeg Europska komisija financira iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic u cilja jačanju širokopojasne mreže na jadranskom području kako bi se doprinijelo jedinstvenom razvoju zajednice kroz povezivanje pogotovo lokalnih i regionalnih uprava. Tim se projektom i u Istri potiče razvoj zajednice kroz korištenje inovativnih tehnologija.

    Delegacija Istarske županije se susrela sa veleposlanikom Brankom Baričevićem, šefom Misije RH pri EU, te sa Andrejom Plenkovićem, državnim tajnikom za EU integracije pri MVPEI. Delegacija je također posjetila predstavničke urede regija Veneto i Koruške, gdje se razgovaralo o novim zajedničkim EU projektima.

    Sam cilj Open days-a je da institucije Europske unije otvore svoja vrata javnim službenicima iz različitih dijelova Europe. Posebice se predstavnici različitih država, regija i gradova Europe tih dana nalaze u Bruxellesu kako bi raspravljali o temama bitnim za zajednički razvoj Europe – zaštiti okoliša, regionalnom razvoju, zajedničkim inicijativama, gospodarskim mogućnostima , itd.

    14.10.2011.