HR | IT | EN

Istarska županija na Otvorenim danima europskih gradova i regija u Bruxellesu

  • U sklopu održavanja manifestacije Otvorenih dana europskih gradova i regija u Bruxellesu, na kojima sudjeluje i Istarska županija, dana 6. listopada 2010. održana je panel diskusija o Jadranskoj makroregiji „Jadranska makroregija - novi upravljački pristup usmjeren EU proširenju“.

    Michele Pasca-Raymondo, zamjenik direktora regionalne uprave EU komisije koji je predsjedao panel diskusijom, govorio je o važnosti povezivanja regija na Jadranu osobito u smislu budućeg proširenja Europske Unije, te istaknuo da je upravo Istarska županija u sklopu Jadranske euroregije, pokrenula inicijativu za makro-regionalno organiziranje na području Jadrana. U panel diskusiji sudjelovalo je više predsjednika talijanskih regija, između ostalog Gian Mario Spacca, predsjednik regije Marche, i Angelo Michele Jorio, predsjednik Molisea, te Rafaele Trombetta, generalni direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Italije.

    Delegaciju Istarske županije primio je i Veleposlanik pri misiji Republike Hrvatske u Europskim zajednicama Branko Baričević, upoznavši ih sa dinamikom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

    Predstavnici Istarske županije sudjelovali su u predstavništvu regije Molise sastanku sa direktoricom Europskog instituta za javnu administraciju Dr Marga Pröhl, gdje je potpisan sporazum kojim bi se Jadranskim regijama omogućilo educiranje javnog sektora o Europskim programima.

    Delegacija Istarske županije susrela se sa brojnim delegacijama europskih regija i gradova, gdje se razgovaralo o novim projektima te mogućnostima pripreme Istarske županije za korištenje strukturnih fondova.

    Prezentacija Istarske gastronomije u Flamanskom Parlamentu u Bruxellesu održava se u popodnevnim satima.

    06.10.2010.