HR | IT | EN

Istarska županija potpisala Protokol o razumijevanju s talijanskom regijom Veneto

  • Istarska županija i talijanska regija Veneto potpisale su u petak 8. veljače 2013. godine u Istarskoj sabornici u Poreču Protokol o razumijevanju/Protocollo d’intesa, kojim su dvije regije još jednom htjele naglasiti podršku ulasku Hrvatske, a time i Istarske županije u Europsku uniju, zajedničku obitelj ne samo država članica već i njihovih regija s ciljem promicanja odnosa prijateljstva i suradnje te unaprjeđenja tradicionalno bliskih odnosa, susjednih područja povijesno upućenih jedne na druge.

    Glavna tema razgovora povodom potpisivanja Protokola bile su mogućnosti gospodarske suradnje u svjetlu ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a govorilo se i o mogućnostima za zajedničke projekte na području kulture, gdje već tradicionalno postoji dobra suradnja, te turizma. Govorilo se i o položaju Talijanske nacionalne manjine u Istri, posebice o Talijanima čiji korijeni sežu u regiju Veneto.

    Čelnik Veneta Luca Zaia, ujedno i predsjednik grupe za teritorijalnu suradnju “Euroregione senza confini/Euroregije bez granica” čije su članice talijanske regije Veneto i Friuli Venezia Giulia te austrijska savezna država Koruške, naveo je kako već smatra Istarsku županiju članicom grupe i poziva ju na sve sastanke. Župana Jakovčića tim je povodom pozvao je na naredni sastanak grupe 19. veljače u Koruškoj.

    - Ovo je kontinuitet velikog posla kojeg smo već zajedno realizirali. Ovaj potpis donosi budućnost objema regijama, jer je jasno da Hrvatska postaje članica EU i nama trebaju dokazani prijatelji u Europi, ako želimo zajednički kreirati mnogobrojne programe za naše građane, tvrtke i ustanove. Veneto je, kao regija od pet milijuna stanovnika, apsolutno jedna od najvažnijih regija s kojima smo surađivali i s kojima ćemo nastaviti surađivati što će nam biti puno lakše kada Hrvatska postane članica EU, izjavio je prilikom potpisivanja župan Jakovčić.

    Potpisivanju su prisustvovali predstavnici i pročelnici Regije Veneto i Istarske županije, te Renato Cianfarani, generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci. Povodom potpisivanja Protokola, predsjednik talijanske regije Veneto Zaia je županu Jakovčiću poklonio zastavu koja je bila izvješena na stupu Regije Veneto na Canal Grandeu u Veneciji.

    11.02.2013.