HR | IT | EN

Istarska županija potpisnica povelje “R20 - Regije za klimatske aktivnosti”

  • U glavnom gradu američke savezne države Kalifornije, Sacramentu, 15. i 16.studenog održan je “Governors Global Climate Summit” kojemu je domaćin bio guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. U ime župana Ivana Jakovčića Istarsku županiju je na samitu predstavljao Oriano Otočan, pročelnik upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije. Pročelnik Otočan je potpisao povelju “R20 - Regije za klimatske aktivnosti” čime je Istarska županija postala članica mreže R20, tj. mreže regija s ciljem suradnje i zajedničkog kreiranja projekta u području obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

    Skup u Sacramentu okupio je predstavnike regionalnih odnosno sub-nacionalnih tijela vlasti iz Južne Amerike, Sjeverne Amerike, Europe, Azije, Bliskog istoka, Australije i Oceanije, te Afrike, a s ciljem kreiranja mreže R20.

    Mreža R20 je uspostavljena kao međunarodna neprofitna organizacija regija koja će imati sjedište u Ženevi i razvijati će različite projekte koji će promicati energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije, šumarstvo u zajednici, održivo poljoprivredu, kao i poticati različite javne i privatne klimatske fondove za razvojne klimatske projekte u regijama članicama.

    Za vrijeme samita Otočan je imao prilike susresti se sa predsjednicima odnosno predstavnicima više europskih i svjetskih regija, između ostalog i sa predsjednicom Skupštine europskih regija (AER) Michèle Sabban, glavnim tajnikom AER-a Klausom Klipom, predsjednikom talijanske regije Puglia Nichi Vendolom, te domaćinom skupa guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom.

    Oriano Otočan boravi u SAD u sklopu programa „Promoting tolerance“ koji promiče toleranciju i međusobni respekt u multikulturalnom okruženju bez obzira na vjerske, jezične, nacionalne ili spolne razlike, u organizaciji njemačke fondacije “Friedrich Naumann Foundation” i američke “American Jewish Committee”. Tom je prilikom boravio u više američkih gradova te se susreo sa predstavnicima brojnih organizacija koje okupljaju nacionalne, vjerske, seksualne ili druge manjine, imao je priliku razgovarati sa članovima američkog kongresa, predstavnicima vlasti i diplomatima, upoznati način suradnje između različitih manjina, njihove integracije, te posjetiti Američki memorijalni holokaust muzej u Washingtonu. Narednih će dana posjetiti klubove Istarskih iseljenika u New Yorku.

    17.11.2010.