HR | IT | EN

Istarska županija sudjelovala u radionici o turizmu na europskim otocima

  • Predstavnici Istarske županije, 22. i 23. ožujka, sudjelovali su, u Bruxellesu, na dvodnevnoj radionici o turizmu na europskim otocima, koju je organizirao Observatory on Tourism in the Europeans Islands (OTIE). Sudionici, iz Velike Britanije, Italije, Španjolske, Francuske, Danske i Grčke, prezentirali su trenutnu situaciju na njihovim otocima i nove trendove turizma u njihovim zemaljama.

    Raspravljalo se o aspektima socijalnog turizma napomenuvši kako odnos između lokalnih stanovnika i turista nije uvijek uravnotežen, te ponekad među njima nastaje duboki raskorak interesa.

    Turistima može se svidjeti osamljenost pojedinog otoka ili regije i njihova slaba infrastruktura no, s druge strane, to zasigurno ne ide u korist lokalnom stanovništvu.

    Nadalje, lokalni identitet, kultura i tradicije, isto tako, važni su socijalni aspekti, koji mogu biti iskorišteni kao turistički proizvodi i atrakcije.

    Tijekom rasprave razmotrila se činjenica o turizmu kao doživljaj, stvarajući, na taj način, nove robne marke i proizvode temeljene na emocionalnim vrijednostima kako bi se promovirala pojedina regija naglašavajući nezaboravna iskustva koja ista pruža.

    Interesantan slučaj, koji je zanimljiv za Istru, je onaj Balearskog otočja. Na tim otocima golf je postao iznimno uspješan sektor, pogotovo u vrijeme krize. Ovaj tip sporta može se igrat tijekom cijele godine, nije sezonska aktivnost te može se ga iskoristi kao atrakciju i privući turiste i tokom manje posvećenim periodima.

    Prezentiran je otok Bornholm (Danska), koji predstavlja zanimljiv i uspješan slučaj razvoja zelene energetske strategije, implementiran u posljednjih 6 godina, te se na taj način dostiglo stvaranje novih radnih mjesta, zeleni turizam i educirani ljudi o ovoj, u današnje doba, vitalnoj tematici.

    Cilj Bornholma je postati 100% ugljiko-neutralan, temeljen na održivim i obnovljivim izvorima energije.

    Viziju “Bright Green Islands” podržavaju javno-privatna partnerstva, sudjelovanjem građana kroz projekte i kampanje te velikim nacionalnim i međunarodnim istraživačkim projektima.

    Jedan od važnih učinka kako bi se strategija dobro razvila je jasna komunikacija sa stanovništvom, informirati ih o planovima koji se misle provesti te pokušati ih uključit što je više moguće u cjelokupni proces.

    25.03.2012.