HR | IT | EN

Istarska županija u Operativnoj grupi za inovaciju u poljoprivredi

  • U Bruxellesu, predstavnici Istarske županije i Agencije za ruralni razvoj Istre – AZRRI, sudjelovali su, na inicijativu Regije Toscana, na radnom sastanku u sklopu planiranja buduće Politike ruralnog razvitka (Zajednička poljoprivredna politika 2014-2020).

    Budući Program ruralnog razvoja imati će za cilj promicanje i prijenos znanja i inovacije kroz primjenu istraživanja koja vodi ka implementaciji programa “Horizon 2020”, koji osigurava europsku globalnu konkurentnost.

    U ovom vidu, jedna od najvažnijih točki u novoj Politici ruralnog razvoja oslanja se na osnivanje “Europskog partnerstva za inovaciju – European Innovation Partnership (EIP)”, koji ima za cilj stvaranje Europske mreže i razne “Operativne skupine” među Europskim državama kako bi se unaprijedila dakako produktivnost i inovacija u tom sektoru.

    Inicijativa talijanske regije Toscana, u kojoj sudjeluju Istarska županija i AZRRI, temelji se upravo na stvaranju takve Operativne grupe te se sastanak razvio slijedom tog traga.

    Stoga, istaklo se kako nova Zajednička poljoprivredna politika treba, u potpunosti, biti u skladu s programom “Horizon 2020” kako bi se na efikasan i učinkovit način zadovoljile smjernice koji su proizašle Lisabonskim ugovorom.

    Inovacija u poljoprivredi, u odnosu na druge sektore, nije lakog utvrđivanja te sporijeg je napretka. Inovacija postaje relativan čimbenik a u nastojanju opisivanja i konkretiziranja istog često se nailazi na poteškoće koje proizlaze iz raznih socio-ekonomskih i tehničkih uvjeta.

    Ova inicijativa, koja promiče prijenos znanja i inovacije kroz operativna partnerstva, uključujući poljoprivredne i prehrambene proizvode, temelji se na načelo, takozvanog, “bottom-up” pristupa kako bi se odredili prioriteti poljoprivrednog sektora. Stoga, vodeća uloga europskih regija ključna je kako bi se na što bolji način dostigao zadani cilj.

    Tijekom sastanka proizašao je i naziv Operativne grupe, odnosno “Europska međuregionalna mreža za inovaciju i znanje u sektoru poljoprivrede”.

    Jasenka Kapuralin, voditeljica razvojnih projekta AZRRI-a, predstavila je poljoprivredni sektor u Istri. Istakla je trenutnu situaciju na području, prioritete Istre u tom sektoru, predstavila je istarske tipične proizvode te izazove koji slijede, osobito nakon punopravnog članstva Hrvatske u EU 2013. Isto tako, posjetila je da je istarski pršut prvi PDO (zaštićena oznaka izvornosti) u Hrvatskoj.

    Dotakla se i dobrih odnosa koji teću između Istarske županije i Regije Toscana utemeljenih sporazumom suradnje.

    Doprinos susretu dala je i predstavnica Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske komisije predstavivši poljoprivredni sektor, instrumente financiranja, buduće izazove te poručivši korisne savjete kako bi se na što bolji način razvila navedena Operativna grupa.

    Sljedeći koordinacijski sastanak Operativne grupe održat će se 20. rujna u Firenci.

    06.07.2012.