HR | IT | EN

Istarske umjetnice na Europskom forumu umjetnosti u Bruxellesu

  • U organizaciji Predstavničkog ureda Istarske županije u Bruxellesu i Svjetskog saveza mladih od 25. do 27. lipnja 2016. održan je Europski forum umjetnosti koji je okupio oko 40 mladih umjetnika i zaljubljenika u umjetnost iz raznih dijelova Europe. Umjetnici su diskutirali o temi i ulozi umjetnosti i kulture u današnjem vremenu, poziciji mladih umjetnika na tržištu rada, te programima i mogućnostima koje se nude na području EU za bolje promoviranje i umrežavanje mladih talentiranih umjetnika koji su tek na početku svoje karijere.

    Među selektiranim sudionicima bilo je i pet mladih talentiranih sudionica iz Istre; Sara Frleta, Jelena Punoš, Dajana Jurman, Isabella Bubola i Sara Bestulić, od kojih su njih četiri izložile svoje radove na izložbi, koja je bila dio programa navedenog Foruma.

    Trodnevna konferencija bogatog programa održana je u prostorijama Istarske županije u Bruxellesu, te jednim dijelom u Europskom parlamentu, a ugostila je mnogobrojne govornike iz područja umjetnosti, filozofije, kulture, te politike. Zainteresirani sudionici sudjelovali su u raspravama zajedno sa zastupnicima i predstavnicima iz Europskog parlamenta, Europske komisije, s doktorandima, poznatim belgijskim umjetnikom, te predstavnicima raznih kulturnih institucija koje se trude promovirati umjetnost i mlade umjetnike, te zajedničkim snagama i umrežavanjem pokazati da umjetnost može unaprijediti lokalne zajednice te pridonijeti razvitku cjelokupnog društva.

    Forum je okupio više od 15 različitih nacija, a 12 hrvatskih sudionka ostvarilo je dobre kontakte te već smišljalo kako bi mogli surađivati u skoroj budućnosti. Na svečanoj dodjeli nagrada sudionicima Foruma obratio se Veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, te im je uz prigodan govor čestitao na uspjehu.

    “Kako ponovno progledati” bila je tema ovogodišnjeg, drugog izdanja, Europskog foruma umjetnosti koji je sponzoriran od strane Europske unije kroz program Erasmus+.

    Ova je inicijativa pokrenuta kako bi se pružila podrška i suradnja mladim talentiranim umjetnicima na njihovom profesionalnom putu, te obogatila kulturna ponuda malih zajednica. Poseban je naglasak stavljen na umrežavanje mladih umjetnika širom Europe te izgradnju platforme za razmjenu ideja u kulturi i umjetnosti, potičući jedinstvene talente.

    01.07.2016.