HR | IT | EN

Istarski poljoprivredni proizvođači na studijskom putovanju u regiji Friuli-Venezia Giulia

  • S ciljem upoznavanja dobrih praksi u ruralnom razvoju, pedesetak istarskih sudionika sudjelovalo je u ponedjeljak i utorak, 10. i 11. veljače, na studijskom putovanju u talijanskoj regiji Friuli-Venezia Giulia. Studijsko putovanje organizirao je Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije u sklopu zajedničkog projekta AGROWINE, financiranog od strane Autonomne regije Friuli-Venezia Giulia, koji se provodi u partnerstvu s tamošnjom regionalnom razvojnom agencijom Informest.

    Istarski vinari, pršutari, poljoprivredni proizvođači, predstavnici Lokalnih akcijskih grupa, Agencije za ruralni razvoj Istre, porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam, Istarske županije i drugih koji se bave hranom, tijekom dvodnevnog posjeta proizvođačima imali su prilike upoznati se s načinom proizvodnje, prodaje, organizacije udruživanja te suradnje s javnim sektorom u proizvodnji vina, pršuta i drugih poljoprivrednih proizvoda.

    Domaćin istarskoj delegaciji bio je predsjednik Skupštine regije Friuli-Venezia Giulia Franco Iacop, koji je naglasio potrebu da dvije regije i dalje zajednički surađuju na svim područjima, tako i u poljoprivredi. Pročelnik za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Oriano Otočan rekao je da je ovo jedan od brojnih razvojnih projekata s regijom Friuli-Venezia Giulia te istaknuo važnost transfera znanja, gdje je uloga Istarske županija da pomogne gospodarskom sektoru u stjecanju novih i korisnih znanja.

    - Posebno je važno što smo imali prilike upoznati se s načinom zaštite i promocije tipičnih proizvoda, načinom na koji javni sektor podupire gospodarstvo, te s načinom udruživanja u klastere i konzorcije. Također, imali smo prilike iz prve ruke vidjeti što u razvojnim smislu znači „talijanski nord-est“ i kako nastaje u svijetu poznat „Made in Italy“, gdje proizvođači iz regije Friuli-Venezia Giulia svoje proizvode plasiraju na svjetskom tržištu, što bi s obzirom na kvalitetu naših proizvoda trebao biti cilj i za Istru, rekao je Otočan te se zahvalio domaćinima.

    Sudionici studijskog putovanja posjetili su četiri tvrtke za vinogradarstvo i proizvodnju vina - tvrtke Fantinel, Tenuta Villanova, Gradisciutta i Pittaro, gdje im je predstavljena proizvodnja, razvoj i način prodaje vina, koja neke od ovih tvrtki prodaju na svim kontinentima. U podrumu Pittaro sudionici su posjetili vinski muzej. Obiteljska tvrtka vinara Fantinel, koja se nakon tri generacija i četrdest godina povijesti firme razvila iz male vinske kantine u jednog od vodećeg vinara regije Friuli-Venezia Giulia, s preko četiri milijuna boca godišnje proizvodnje vina. Godišnje količine koje proizvodi jednake su skoro cjelokupnoj istarskoj proizvodnji vina.

    Slijedio je susret s Micheleom Malagòm, direktorom Poljoprivredno-prehrambenog parka San Daniele koji je u mješovitom privatnom i javnom vlasništvu. Malagò je objasnio da djelokrug parka San Daniele prepoznati potrebe tržišta i pružiti podršku poljoprivredno-prehrambenih tvrtkama te razvoj projekata u skladu s potrebama privatnog sektora na brojnim poslovnim područjima (riba, meso, voće-povrće, žitarice, ulja-masti, pića), s ciljem postizanja uspjeha na tržištu. Poljoprivredno-prehrambeni park, primjerice, pruža potporu konzorciju u proizvodnji i zaštiti sira Montasio i pršuta San Daniele.

    Prilikom posjeta tvrtki Testa & Molinaro, Istrani su imali prilike upoznati se s tehnologijom, ali i načinom na koji je organiziran klaster, od proizvodnje svinja do plasmana na tržište. Pršut San Daniele specifičan je po tome što se proizvodi samo na području istoimene općine, njegovo ime je zaštićeno te je jedan od prvih talijanskih proizvoda koji je zaštićen oznakom izvornosti. Već ime otkriva lokalitet od kuda dolazi, iz malog gradića San Daniele blizu Udina. Njegov jedinstven okus nastaje pod utjecajem hladne klime iz Alpa i topline koja stiže s Jadranskog mora. Valja istaknuti da je podrijetlo mesa jednako važno kao i tehnologija proizvodnje, odnosno meso se nabavlja od strane kontroliranih proizvođača sjeverne i srednje Italije.

    Istarska delegacija posjetila je zatim farmu svinja tvrtke Fratelli Di Giorgio, čija se svinje prodaju pršutanama koje proizvode pršut „San Daniele“. Specijalizirana je u uzgoju svinja po tradicionalnim tehnologijama i dio je dvaju klastera – za proizvodnju pršuta te za proizvodnju drugih gastronomskih proizvoda od svinjskog mesa.

    Slijedio je posjet Agenciji za ruralni razvoj regije Friuli-Venezia Giulia (Agenzia regionale per lo sviluppo rurale - ERSA), koja ima vrlo opsežan program te direktno surađuje s regionalnim proizvođačima. ERSA djeluje u područjima poljoprivrede, ribarstva i akvakulture, s ciljem jačanja konkurentske sposobnosti poduzeća, sigurnosti potrošača, zaštite okoliša i očuvanja ruralnih područja. Također, ima javne ovlasti fito-sanitarne kontrole poljoprivrednih proizvoda. Prilikom posjete dogovorena je buduća suradnja između ERSA-e i Agencije za ruralni razvoj Istre na razvojnim projektima te korištenju mogućnosti iz EU programa. S direktorom Paolom Stefanellijem također je dogovorena i mogućnost budućeg bratimljenja između dviju agencija za ruralni razvoj.

    12.02.2014.