HR | IT | EN

Istarski proizvodi osvajaju tržište Beneluxa

  • U petak, 17. rujna u Kalmthoutu, gradiću na belgijsko-nizozemskoj granici, održana je prva degustacija istarske kuhinje u svrhu promocije tipičnih istarskih proizvoda.

    Događaj je organiziran u sklopu suradnje Ureda Istarske županije u Bruxellesu, Istarske turističke zajednice, Hrvatske turističke zajednice, tvrtki SVI marketing i savjetovanje i ACwines - g. Dirka de Stercka, konobe Bušćina iz Sv. Marije na Krasu i brojnih proizvođača istarskih tipičnih proizvoda.

    Ovom je prilikom, u znamenitom restoranu Den Druivelaer, izvrsna istarska kuharica i vlasnica konobe Bušćina, Fabiana Mijanović, priredila večeru s istarskim jelima za 150 belgijskih poduzetnika iz HoReCa sektora, hrvatskih i stranih diplomata, vrhunskih europskih kuhara, vlasnika poznatih europskih restorana te predstavnika hrvatskih i europskih medija.

    Dirk de Sterck, vlasnik tvrtke ACwines, najzaslužniji je za uspjeh ove manifestacije, on je prvi počeo s uvozom istarskih proizvoda u Belgiji (u samo devet mjeseci u Benelux je uvezao preko 100.000 butelja vina) a i kroz razne promocije u suradnji sa Uredom Istarske župnije u Bruxellesu, u zadnjim je mjesecima potaknuo interes ostalih belgijskih i nizozemskih uvoznika i distributera koji su prepoznali istarsku kvalitetu i započeli uvoz i distribuciju vina, maslinovog ulja i tartufa.

    Tijekom večere, hrvatski je Veleposlanik pri Kraljevini Belgiji, Boris Grgić, uručio priznanja za prvu uspješnu suradnju pri izvozu Istarskog pršuta u zemljama Beneluxa vlasnicima istarske tvrtke Pisinium i belgijske tvrtke Verba Meat.

    U narednim mjesecima, planiraju se promotivne degustacije u najvažnijim belgijskim i nizozemskim gradovima kako bi se istarski prehrambeni proizvodi, kao meso istarskog goveda, suhomesnati proizvodi, sirevi, povrće, voće, maslinova ulje, vina.. se sve češće mogli naći na stolovima ovog djela Europe.

    20.09.2010.