HR | IT | EN

Istarski projekti zaštite voda - kvalitetni primjeri za ostale europske regije

  • U ponedjeljak 7. lipnja, Istarsko je predstavništvo u Bruxellesu ugostilo tematsku raspravu pod naslovom “Using water more efficiently - burning issues, current approaches, new alliances at local level” (Uspješnije korištenje vodenih resursa – prioritetna pitanja, trenutni pristupi, nova partnerstva na lokalnoj razini).

    Tematsku raspravu organizirao je ICLEI - Local Governments for Sustainability (udruženje preko 1100 lokalnih uprava iz 68 zemalja s ciljem očuvanja okoliša i održivog razvoja) u suradnji sa mrežom Waterregio i brojnim predstavništvima regionalnih i lokalnih uprava u Bruxellesu.

    Cilj skupa bio je povezivanje regionalnih i lokalnih uprava te nevladinih organizacija s Europskom komisijom kako bi se predstavili primjeri dore prakse te razmijenila iskustva uspješnog upravljanja vodenim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini.

    Kao članovi mreže Waterregio, Dino Babić, Predstavnik Istarske županije u Bruxellesu i Juan Manuel Revuelta, Generalni direktor Regionalnog ureda Valencije u Bruxellesu, prikazali su iskustva i projekte Istre i Valencije kao kvalitetni primjeri za cijelo Sredozemno područje. Naglasili su također, kao ključne faktore za suočavanje s klimatskim promjenama i njihovim utjecajem na dostupnost kvalitetnoj vodi za svakodnevno korištenje, pokretanje novih EU programa za financiranje projekata modernizacije vodovodnih infrastruktura i komunikacijske kampanje za informiranje građanstva.

    Andrea Nam, predstavnica Europske komisije – DG Environment (Glavna uprava za okoliš) objasnila je kako je moguće očekivati promjenu Okvirne direktive za vodu nakon objavljivanja rezultata istraživanja o stanju voda koju Komisija provodi s ciljem revidiranja Europske strategije za 2012. godinu.

    Doprinijeli su raspravi i predstavnici organizacija: UNESCO-IHE, European Water Partnerhip, European Federation of National Association of Water and Waste Water Services, Eau Water Zone a aktivno su sudjelovali predstavnici Europske parlamentarne grupe Alliance 90 – Zeleni, Direktorata za savjetodavne poslove – ENVE komisije Odbora regija, Ciparske delegacije pri Odboru regija, Talijanske delegacije pri EU – Ministarstvo za okoliš, Turske delegacije pri EU – Ministarstvo za poljoprivredu, Belgijskog ministarstva vanjskih poslova, Briselskog ministarstva za okoliš i energiju, Europske udruge zemljovlasnika, Hrvatske gospodarske komore te predstavnici regija i gradova (Baskija, Madrid, Murcia, Alzira – Španjolska, Lazio, Molise, Marche - Italija, Alsace, Picardie – Francuska, Sachsen-Verbindungs – Njemačka, Koruška - Austria, Pomorskije – Poljska) te Udruge regionalnih i lokalnih uprava iz Njemačke, Finske i Bugarske.

    Slijedeća tematska rasprava ICLEIa održati će se u predstavništvu Grada Tallinna (Europski grad kulture za 2011.) na temu važnosti poticanja energetske učinkovitosti u projektima razvoja kulture i očuvanja kulturne baštine.

    08.06.2010.