HR | IT | EN

Istra dostojno obilježila ulazak Hrvatske u Europsku uniju

  • „Svatko ima svoj san, a naš se san danas napokon ostvario“ izjavio je Istarski župan Valter Flego, na svečanom prijemu uzvanika prijateljskih regija i gradova održanom u ponedjeljak, 1.srpnja 2013. godine, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Svečanosti su prisustvovali predstavnici talijanskih regija Veneto, Friuli-Venezia Giulia i Marche, te Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Srbije.

    S motom „Istra bez granica – Istria senza frontiere“, ušli smo u Europsku uniju i kao što su regije sa zapada pomagale Istri, tako i Istra želi pomoći regijama koje će tek ući. Hrvatska ulazi u novo razdoblje, razdoblje sigurnosti, slobode i stabilnosti, te kako je napomenuo župan Flego, najviše ovisimo o sebi samima i na nama je da se sve šanse koje Europa nudi prepoznaju i iskoriste. Za Hrvatsku je ulazak u Europsku uniju povijesni dan, koji pruža velike mogućnosti i šanse. Jednako tako, istarske vrijednosti će doći do većeg izražaja u Europi i biti doprinos jedinstvu različitosti Europske unije.

    Pročelnik Upravnog odjela za međunarodne odnose i integracije Oriano Otočan, naglasio je kako je iznimno zadovoljan što je Istra ostvarila svoj cilj od prije 20 godina, te se nada kako ćemo se svi zajedno truditi da bi živjeli bolje i kvalitetnije u europskoj obitelji.

    Međunarodni gosti koji su prisustvovali prijemu nisu krili zadovoljstvo povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Važno je znati da danas počinje dug i mukotrpan rad za bolje sutra. Kako su istaknuli - kroz sve ove godine suradnje, zajedno smo prolazili i rješavali probleme, pa ćemo tako nastaviti i dalje. Generalni konzul Republike Italije Renato Cianfarani, naglasio je kako se Italija cijelo vrijeme trudila oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te se raduje daljnjoj suradnji. Dobitnik priznanja Istarske županije i bivši predsjednik Regije Molise Giovanni Di Stasi, napomenuo je kako moramo ubrzati da i druge države uđu, kako bi se potvrdila i opravdala ideja Euroregije, gdje se dijele i problemi i mogućnosti, odnosno da se dođe na kraj egoizmu u kojemu su jaki s jakima i slabi sa slabima.

    02.07.2013.