HR | IT | EN

Istra nakon ulaska u Europsku uniju savjetuje Zeničko-dobojski kanton o daljnjoj suradnji

  • Drugi dan nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, istarski župan Valter Flego, sastao se sa članovima izaslanstva Zeničko-dobojskog kantona. Nakon 320 projekta, na kojima je radilo preko 100 ljudi, te potrošenih 109 milijuna eura iz EU fondova, Istra je napokon mogla pomoći susjednoj regiji savjetima o korištenju IPA fondova i provedbi IPA projekata.

    Sastanku su prisustvovali premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić, ministrica Zeničko-dobojskog kantona Romana Brkić i savjetnik premijera Džemaludin Ramić. Zbog neriješenih političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, kantoni su suočeni s velikim nedostacima, te im je otežan rad. Iz tog razloga, glavna tema sastanka bila je izrada projekata, te formiranje timova u svrhu iskorištavanja EU fondova. Nakon dobrih rezultata koje je Istarska županija postigla do sada, župan Flego i njegovi suradnici pozvali su goste Zeničko-dobojskog kantona da se uključe u prekogranične suradnje, te postanu dio različitih asocijacija koje vode do novih partnerstava. Izrazito je važno da se odrede prioriteti, te da se na temelju toga krene s projektima. Istra je započela s malim projektima, kroz koje je stjecala iskustva i nova poznanstva, te je cijelo vrijeme radila na jačanju javnog sektora, koje je kasnije preneseno na privatni sektor. Bez obzira na podršku države, vrlo je važno da se s projektima započne u kratkom roku. Kao primjer, izdvojen je Kaštijun , tvrtka za gospodarenje otpadom koja djeluje od 2007. godine. Cijeli projekt krenuo je od bilateralne suradnje s Flandrijom, a tek kasnije se država uključila i podržala cijelu ideju.

    Gosti iz Zeničko-dobojskog kantona, još jednom su čestitali na pristupanju u Europsku uniju i sretni su što od 1.srpnja imaju još jedne prijatelje iz zajednice europskih zemalja.

    03.07.2013.