HR | IT | EN

Istra postaje članica Euroregije bez granica

  • U petak, 9. svibnja, u Poreču je održana Skupština Europske grupe za teritorijalnu suradnju "Euroregija bez granica" (EGTS - European Grouping for Territorial Cooperation). Na Skupštini su prisustvovali predsjednica Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia Debora Serracchiani, predsjednik Regije Koruške Peter Kaiser i predsjednik Regije Veneto Luca Zaia. Predstavnici triju regija, koje su osnivači „Euroregije bez granica“, na Skupštini su objeručke prihvatili kandidaturu Istarske županije za pristupanje toj grupaciji.

    „Istarska županije prva je hrvatska županija koja je otvorila svoj ured u Bruxellesu, a najuspješnijom se pokazala i po povučenim sredstvima iz europskih fondova. U skoro će postati i prva hrvatska županija članicom jednog EGTS-a“, naglasio je istarski župan Valter Flego i dodao:

    „S regijama čiji su predstavnici danas ovdje imamo potpisane ugovore i pisma namjere o suradnji, ali želimo otići korak dalje. Dijelimo zajedničku prošlost, a sad želimo još snažnije zajedno planirati, graditi i raditi na našoj boljoj budućnosti“

    Članstvo u Europskoj grupi za teritorijalnu suradnju - „Euroregiji bez granica“ za Istarsku županiju predstavlja priliku za još boljim ostvarivanjem svojih potencijala u suradnji s drugima. Prekograničnom suradnjom, poručio je župan Flego, Istra želi nastaviti i dalje dokazivati kako granice nisu barijere već mostovi povezivanja, maksimalno doprinoseći stvaranju zajedničkog europskog prostora.

    Za Istarsku županiju prilika za pristupanje ovakvoj grupi, otvorila se nakon pristupanja Hrvatske u EU, a kao dio EGTS-a s ostalim će članovima moći još bliže surađivati na područjima obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša, prometa, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, istraživanja i razvoja, poljoprivrede, turizma, ruralnog razvoja itd.

    Župan se ujedno zahvalio Debori Serracchiani, Peteru Kaiseru i Luci Zaia-i, koji su podržali kandidaturu Istarske županije te svima koji su godinama radili na tom cilju.

    Kandidaturu još trebaju potvrditi Skupština Istarske županije i Vlada RH, a formalno članstvo Istre u EGTS-u „Euroregija bez granica“ očekuje se na jesen.

    Europska grupa za teritorijalnu suradnju je model kreiran od strane Europske unije kojem je osnovni cilj promovirati, olakšati i poticati teritorijalnu suradnju (koja obuhvaća prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju). Cilj ovakvih grupa je da se bliske regije (geografski, kulturno, povijesno, socio-ekonomski) više povezuju i zajednički djeluju kako bi se jačala gospodarska, socijalna, teritorijalna kohezija Unije, bez dodatnih administrativnih troškova za uprave na bilo kojoj razini.

    12.05.2014.