HR | IT | EN

Istra prijavila 34 projekta na natječaj IPA Adriatic

  • Istarska županija i njene agencije prijavile su 34 projekta vezana uz turizam, poljoprivredu, ribarstvo, ruralni razvoj, zdravstvo, energiju i institucionalnu suradnju na natječaj europskog programa IPA - Jadranska prekogranična suradnja 2007.-2013.

    Natječaj je trajao od 2. kolovoza do 2. studenog, a idućeg proljeća će se znati koji su projekti prošli. Kada bi svi bili prihvaćeni, u Istarsku županiju stiglo bi 8,6 milijuna eura, kazao je na konferenciji za novinare Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Istarske županije.

    Viša stručna savjetnica za međunarodnu suradnju Kristina Fedel Timovski među osobito vrijednima izdvojila je projekt “Brand” vrijedan 3,5 milijuna eura, u kojem je Istarska županija vodeći partner, a kojim se u Rovinju namjerava izgraditi centar izvrsnosti u obrazovanju za turizam i ugostiteljstvo te master-plan za turizam.

    - Master-planom utvrdili bi se zajednički turistički paketi za cijeli Jadran, dok centar za izvrsnost ne bi zamjenjivao klasični školski sustav, nego bi služio za subspecijalizaciju turističkih kadrova, rekla je Fedel Timovski.

    Projekt “Love your heart”, za koji je zatraženo 463,7 tisuća eura, predviđa osnivanje centra za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Puli, koji bi imao i podružnice u Istri. Projektom “Vivatourism”, koji je podržalo i Ministarstvo turizma, u Završju i Savičenti namjeravaju se otvoriti hoteli s dislociranim jedinicama (tzv. albergo diffuso). Tim se projektima ustvari nastavljaju ranije započete aktivnosti, poput revitalizacije Završja i obnove kaštela u Savičenti.

    Projekt “Adri.Apis”, kojim se potiču znanstvena istraživanja i prijenos znanja u pčelarstvu, vrlo je bitan za male pčelare. “Adri.gov”, projekt vrijedan 350 tisuća eura, predviđa otvaranje centra za međunarodnu suradnju i europske projekte, a njime bi se pokrilo i profesionalno usavršavanje na području politika EU-a. Otočan je istaknuo i “Adrifort”, projekt grada Pule čiji je cilj revitalizirati četiri austrougarske tvrđave u Štinjanu i tvrđavu sv. Mihovila u Puli. “Adrifort” se kani realizirati u suradnji s partnerima iz Venecije i Kotora.

    Među projektima koje je kandidirala IDA i gdje je ta agencija vodeći partner ističe se “OliveRA-SOL Olive ResearchAssociation- Secret of Life” (899 tisuća eura), koji se bavi istraživanjem i razvojem maslina i proizvodnje maslinovog ulja u pograničnom području.

    Dosad je putem natječaja ovog programa kandidirano ukupno 240 projekata, a dosad je u Istru stiglo ili stiže 4,7 milijuna eura. U programu uz Hrvatsku sudjeluju i Italija, Grčka, Slovenija, BiH, Srbija, Albanija i Crna Gora.

    11.11.2011.