HR | IT | EN

Istri za projekte iz programa IPA CBC Adriatico 4,7 milijuna EUR

  • Predstavnici Istarske županije 08. prosinca 2010. su u Pazinu predstavili rezultate prvog natječaja IPA programa jadranske prekogranične suradnje u sklopu kojih u Istru, kako je rečeno, “stiže više od 4,7 milijuna eura, najviše od svih hrvatskih županija”. Na lani objavljen natječaj bilo je prijavljeno 200-tinjak projekata od kojih 40-ak iz Istre, a odobrena su 32 ukupne vrijednosti 75 milijuna eura. Polovica ih je iz Istarske županije koji će dobiti oko 37 posto sredstava odobrenih Hrvatskoj. U tri projekta (Metris Plus, SIMPLE i Key Q) Istarska županija i njezine dvije agencije su vodeći partneri u projektu.

    Po riječima županijskog pročelnika za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriana Otočana, nakon zaključenog natječaja u Istri svi su zadovoljni jer je kroz partnerstvo s drugim jadranskim regijama osiguran bespovratni novac za 15 istarskih projekata, a za koje je predviđeno sufinanciranje od 15 posto i to ne samo u novcu, već i radom djelatnika na pojedinim projektima. Spomenuo je i mogućnost da država za to osigura sredstva većim kreditom o čemu su počeli razgovori u Ministarstvu financija.

    Uz Istarsku županiju odobreni su projekti koje su predložili IDA, IRENA, AZZRI, županijski Zavod za prostorno uređenje, Pula, Novigrad, Umag, Buzet, Pazin, Rovinj, Lučka uprava Pula i rovinjska tvrtka San Polo d.o.o. Ti će projekti, po Jakovčićevom mišljenju, doprinijeti boljoj kvaliteti života ili omogućiti da se dovrše projekti na kojima se radi godinama. Upravo će međunarodna suradnja i kandidiranje projekata i za međunarodna sredstva biti čvrsta uporišta za izlazak iz krize u Istarskoj županiji, uvjeren je župan.

    “Veseli nas to što imamo različite projekte, poput onih koji se tiču turizma, kulturne baštine, znanstvenoga i tehnološkog razvoja, energije, telekomunikacija i razvoja okoliša”, istaknuo je Otočan, dodajući da su tim projektima zastupljene mnoge institucije i područja.

    Za projekte Metris Plus i Adriatic cluster club Istarskoj razvojnoj agenciji IDA d.o.o. odobreno je nešto više od milijun eura. Najviše novca, 886.000 eura, dobio je projekt Metris plus, a riječ je o centru za istraživanje metala i drugih materijala. Cilj je, osim osnivanja laboratorija, jedna eko-inovacija, to jest da se od metalnih dijelova pokuša izgraditi pročistač otpadnih voda koji bi se poslije primijenio u istarskome vodozaštitnom sustavu, rekao je direktor te agencije Darko Lorencin.

    AZZRI je dobio 310 tisuća eura za projekt Key Q i 262 tisuće eura za ZOONE što će, kako je informirao direktor Graciano Prekalj, biti utrošeno i za izgradnju pilot-štale i edukacijske kuhinje i restorana na Gortanovom brijegu u Pazinu.

    Zavod za prostorno uređenje se prvi put samostalno kandidirao i bio uspješan jer mu je za projekt SHAPE odobreno 270 tisuća eura. Ravnateljica Ingrid Paljar veli da će novac utrošiti za kartiranje podmorja po propisima EU-a i direktive Nature 2000. na području Labina, Pule, Vodnjana, Kršana, Barbana, Raše, Marčane, Medulina i Fažane.

    U sklopu projekta SIMPLE županiji je odobreno 177 tisuća eura, a kako je izvijestila zamjenica župana Viviana Benussi, iskoristit će se i za vizualnu dvojezičnost. Valter Poropat iz IRENA-e veli da će 370 tisuća eura iz projekta SEAR biti uloženo u promicanje i ulaganje u održiv razvoj, štednju energije i obnovljive izvore energije.

    Za pulsku Lučku upravu planirano je 190 tisuća eura za uspostavu veza hidroavionima i stvaranje mreže hidrobaza.

    09.12.2010.