HR | IT | EN

Ivan Jakovčić primio visoko austrijsko državno odličje

  • Istarski župan Ivan Jakovčić dobio je u ponedjeljak 12. travnja u austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova u Beču visoko zlatno odličje sa zvijezdom za zasluge za Republiku Austriju. Nagradu mu je uručio austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger. Svečanosti su bili nazočni predstavnik Europske komisije u Austriji, Richard Kühnel, glavni tajnik austrijskog Ministarstva vanjskih poslova Jaohann Kyrlea te zamjenik hrvatskog veleposlanika u Beču Josip Špoljarić.

    Prigodna svečanost održana je u organizaciji austrijskog Ministarstva vanjskih poslova i Instituta regija Europe (IRE) iz Salzburga, kojem je Jakovčić suosnivač.

    Taj institut je na svečanosti u Beču obilježio petu obljetnicu svog postojanja. Govoreći o zadaćama instituta, Jakovčić je zamolio austrijskog ministra vanjskih poslova Spindeleggera i eminentan skup da i dalje daju potrebnu potporu Hrvatskoj na putu u EU.

    U obrazloženju zašto je baš Jakovčić dobio jedno od najviših državnih odličja austrijskog predsjednika Heinza Fischera, šef austrijske diplomacije je rekao kako je Jakovčić odlikovan za politički, gospodarski i kulturni doprinos, te osobne zasluge u produbljivanju veza između Hrvatske i Austrije te njegove svekolike potpore euro-regionalnoj politici. Dodao je da ovu nagradu austrijski predsjednik dodjeljuje “uglednicima zaslužnim za gradnju mostova, za povezivanje i suradnju među državama, narodima i regijama“.

    Zahvalivši na odličju Jakovčić je rekao da je “gradnja mostova između država, naroda, regija i institucija, najbolje što jedan političar može učiniti“. Dodao je da je to odličje za njega obveza, ali i priznanje koje želi podijeliti ponajprije sa svima onima koji su mu pomogli da doprinese povezivanju i suradnji između dvije prijateljske zemlje.

    14.04.2010.