HR | IT | EN

Izaslanstva iz Srbije i Češke u posjeti istarskom predstavništvu

  • Gradonačelnici i načelnici općina iz srpskog Šumadijskog okruga u višednevnom posjetu Bruxellesu predvođeni predstavnicom grada Kragujevca, Borkom Tomić te predstavnici češke regije Južno Moravska, Jiri Kolman i Jiri Altman, posjetili su u četvrtak 11. studenog Ured Istarske županije u Bruxellesu. Tim je povodom uvažene goste primio Dino Babić, predstavnik Istarske županije koji im je predstavio međunarodne aktivnosti Istarske županije i aktivnosti regionalne promocije koje provodi predstavnički ured u Bruxellesu.

    Grad Kragujevac je nedavno imenovao svog prvog predstavnika u Bruxellesu kroz suradnju sa češkom regijom Južna Morava što podsjeća na osnivanje prvog hrvatskog regionalnog predstavništva u glavnom gradu Europske unije 2005. godine, kada je istarski ured otvoren u suradnji sa talijanskom regijom Friuli Venezia Giulia.

    U ime regije Friuli Venezia Giulia, gostima se obratio Giulio Papa koji je naglasio važnost bilateralne suradnje u ostvarivanju regionalno značajnih ciljeva na međunarodnoj razini.

    Kao primjer dobre suradnje koji povezuje subjekte iz regije Friuli Venezia Giulia, Istarske županije i Šumadijskog okruga predstavljen je projekt „Usvajanje pravne stečevine Europske unije u zemljama zapadnog Balkana“.

    Projekt vrijedan 221.760 Eura sufinancira regija Friuli Venezia Giulia a nositelj istog je ustanova za edukaciju IAL FVG.

    Projekt je predstavila Lorenza Lo Sasso, konzultantica Instituta za suradnju u razvoju – ISCOS.

    Istarski partner tog projekta je udruga Informo koja je u suradnji sa talijanskim stručnjacima organizirala edukacije o odvojenom prikupljanju otpada za gradove Buje, Umag, Novigrad, općinu Oprtalj i analizu mogućnosti suradnje komunalnog poduzeća 6. Maj iz Buja sa malim i srednjim poduzećima iz regije Friuli Venezia Giulia.

    Istim projektom je u gradu Kragujevcu osnovan ured za informiranje i educiranje građana te promociju lokalnog razvoja kroz suradnju i partnerstvo.

    Ostali partneri u projektu su Kanton Sarajevo, Grad Bar, Grad Kragujevac, Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća skupštine autonomne pokrajine Vojvodina – Sekretarijat za regionalnu i međunarodnu suradnju, Opera Sacra Famiglia, LAGACOOP FVG, IRECOOP FVG, Consorzio Fhocus, Edilmaster, MSC ONLUS, “ALMA MONS” LTD i ISCOS-CISL.

    Krajem izlaganja prikazan je dokumentarac o projektima koji su financirani iz europskih sredstava u Istarskoj županiji.

    Gosti iz Srbije i Češke su istaknuli važnost jačanja dosadašnje suradnje i razvoj partnerstva za kandidiranje zajedničkih projekata pogotovo na buduće natječaje programa South East Europe.

    11.11.2010.