HR | IT | EN

Izaslanstvo njemačkog Okruga Konstanz u posjeti Istarskoj županiji

  • U službenoj posjeti Istarskoj župani ovih dana boravi izaslanstvo pokrajinskog vijeća Okruga Konstanz Njemačke savezne države Baden-Württemberg koje predvodi ministar za Bundesrat, Europu i međunarodne poslove Peter Friedrich i upravitelj Okruga Frank Hämmerle. Tom je prigodom, u sjedištu Istarske županije, u Puli, istarski župan Valter Flego zajedno sa suradnicima upriličio prijem za goste iz Njemačke.

    Župan Flego izrazio je zadovoljstvo posjetom izaslanstva iskoristivši priliku da prisutne upozna s Istrom, njezinim posebnostima, projektima, te dostignućima. Istra je, kazao je župan, nakon Grada Zagreba, najrazvijenija regija u Hrvatskoj, s 30% višim BDP-om te znatno nižom stopom nezaposlenosti u odnosu na ostatak zemlje. Kao najvažniji gospodarsku granu izdvojio je turizam, koji pak, nije jedini sektor u kojeg Županija neprestano ulaže.

    „Puno napora ulažemo i u prerađivačku industriju te poljoprivredu, a od iznimne važnosti su nam i investicije kako bi stvorili uvjete za daljnji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta“, naglasio je župan Flego. Istra je, nastavio je župan, veoma uspješna i u pogledu međunarodne suradnje te realizaciji europskih projekata po modelu prekogranične suradnje.

    „Istra ima niz potpisanih sporazuma suradnje s raznim europskim regijama, a želja nam je ubuduće surađivati i s Okrugom Konstanz. Do sada nismo imali partnera iz Njemačke i vjerujemo kako postoji mnogo područja za uspostavljanje partnerstva između naših regija“, poručio je župan.

    Ministar Peter Friedrich izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom poručivši kako su susreti predstavnika regija neophodni za uspostavljanje kvalitetne i konkretne suradnje koja nije mrtvo slovo na papiru. Ministar smatra kako je ulazak Hrvatske u EU te nedavno izabrani zastupnik za Europski parlament iz Istre odličan poticaj za suradnju.

    Upravitelj Okruga Frank Hämmerle domaćinima je održao prezentaciju o njihovoj pokrajini, situiranoj na samome jugu Njemačke, na granici sa Švicarskom. Konstanz ima 7 gradova i 18 općina, te nešto više od 270 tisuća stanovnika. Značajno je, rekao je Hämmerle, da u njihovom kraju gotovo da ne postoji nezaposlenost među mladima.

    „Nemamo sirovina za eksploatirati, stoga su nam najvažnija „sirovina“ mladi i ulaganje u njih“, poručio je upravitelj.

    Pročelnik UO za međunarodnu suradnju i europske poslove Oriano Otočan osvrnuo se na teme koje su Istri i Konstanzu zajedničke, a to su turizam, istraživanje i znanost te gospodarstvo.

    11.06.2014.