HR | IT | EN

Izaslanstvo županije u radnom posjetu švicarskom Kantonu Ticino

  • Zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi i pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te istraživač i znanstvenik Mario Rade, dr. med. krajem svibnja boravili su u dvodnevnom službenom i radnom posjetu švicarskom Kantonu Ticino.

    Zamjenica župana Benussi i pročelnik Otočan u Bellinzoni su se sastali s regionalnim ministrom za obrazovanje kulturu i sport Menuelom Bertolijem i njegoviom suradnicima, a na odvojenom ih je sastanku primio i gradonačelnik Bellinzone Mario Branda.

    Cilj radnog posjeta švicarskom Kantonu Ticino je razmjena iskustava na području obrazovanja, osobito u smislu turizma i ugostiteljstva te zdravstva.

    Zamjenica župana Benussi i pročelnik Otočan posjetili su Visoku školu za turizam i hotelijerstvo i srednju školu za ugostiteljstvo te Sveučilišnu školu Odjel za zdravstvo, kako bi dobili izravan uvid u način i dobru praksu švicarskog obrazovnog sustava u području srednjoškolskog i specijalističkog usavršavanja, koje je potrebno istarskom turizmu. Razgovaralo se i o mogućnostima suradnje Sveučilišta Juraj Dobrila s tamošnjim Sveučilištem.

    Naime, želja je Istarske županije osnovati i razviti centar izvrsnosti za ugostiteljstvo i turizam kako bi se nadoknadio nedostatak deficitarnog kadra u turizmu, a i s obzirom da je turističko gospodarstvo Istre sve kvalitetnije, no nedostaje stručni kadar.

    Na susretu s predstavnicima Kantona Ticino i grada Bellinzone razgovaralo se i o pitanjima manjinskih prava te pitanjima funkcioniranja regionalne i lokalne samouprave, obzirom da je Švicarska visoko decentralizirana federalna država.

    Istarsko izaslanstvo susrelo se i s bivšim predsjednikom Kantona Ticino Dariom Ghisleom, koji je prošle godine u tom svojstvu posjetio Istarsku županiju

    06.06.2012.