HR | IT | EN

Jačanje bilateralne suradnje sa Zeničko-dobojskim kantonom

  • U sjedištu Istarske županije u Puli u petak, 19. travnja održan prijem izaslanika Zeničko-dobojskog kantona, s kojim je Istarska županija potpisala Sporazum o suradnji 2004. godine. Predstavnici Zeničko-dobojskog kantona, ministar unutarnjih poslova Rifat Delić, ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mirko Trifunović te šef Kabineta premijera Vlade Đenan Begović, u Puli borave povodom međunarodne konferencije “Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u promociji Europskog građanstva” koja je jučer održana u Puli u organizaciji Istarske županije.

    Goste iz Bosne i Hercegovine primili su zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi, načelnik Županijske uprave Valerio Drandić, pročelnik za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan te direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti, a glavna tema sastanka bila je reaktivacija i jačanje suradnje dviju partnerskih regija na brojnim područjima, posebice u turizmu.

    - Mogućnosti za suradnju su velike, a naznačio bih bilateralne odnose u smislu održivog razvoja, ekonomije, kulturne baštine, multikulturalnosti, multietičnosti i suradnje u Europi regija. Čestitamo vam na pristupanju u Europsku uniju i sretni smo što ćemo nakon 1. srpnja imati još jedne prijatelje iz zajednice europskih zemalja, rekao je Trifunović.

    - Schengenska granica će nas još više povezati. Granice nam otežavaju, ali zbog toga ćemo morati bolje organizirati suradnju, rekao je Drandić te predložio suradnju u industrijskom sektoru te turizmu, budući da je Zenica, uz Sarajevo, postala velika turistička atrakcija u BiH za mlade generacije turista. „Postoji puno koristi i mogućnosti za razmjenu dobara i usluga“, dodao je.

    Benussi je, između ostalog, naglasila važnost bošnjačke manjine u Istri, s kojom domaće stanovništvo odlično gospodarski surađuje. Otočan je, s druge strane, ponudio predstavnicima Zeničko-dobojskog kantona posjet Uredu Istarske županije u Bruxellesu, gdje bi mogli pobliže upoznati rad Ureda te trilateralnu suradnju regija s Autonomnom pokrajinom Vojvodinom, s kojom Istarska županija već godinama tijesno surađuje u na brojnim područjima. Sabatti predstavio rad Istarske razvojne agencije te spomenuo odličnu suradnji s tamošnjom Regionalnom razvojnom agencijom REZ na europskim projektima.

    22.04.2013.