HR | IT | EN

Jandroković: RH ima argumente za otvaranje svih poglavlja u travnju

Hrvatska čini sve da se preostala neotvorena poglavlja otvore na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju u drugoj polovici travnja i vjeruje da ima dobrih argumenata da se to i dogodi, izjavio je u utorak 23. ožujka u Bruxellesu ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković. ‘Volio bih da se otvore sva poglavlja. Hrvatska sa svoje strane poduzima sve kako bi se dogodilo, međutim na državama članicama je da verificiraju naša postignuća, a ja vjerujem da imaju dovoljno dobrih argumenata da se sva poglavlja otvore u travnju’, izjavio je Jandroković nakon sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, najvišeg zajedničkog EU-a i Hrvatske za nadzor provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatska je do sada otvorila 30 od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se pregovara. Preostalo je još otvoriti Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Španjolski državni tajnik za vanjske poslove Angel Lossada, koji je na sastanku predvodio izaslanstvo EU-a, rekao je kako je cilj španjolskog predsjedništva, koje završava 30. lipnja, da se otvore sva preostala i zatvori što je moguće veći broj poglavlja.

Na sljedećoj pristupnoj konferenciji u drugoj polovici travnja također se očekuje da bi Hrvatska mogla zatvoriti pregovore u dva poglavlja - Sloboda kretanja roba i Porezi.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da je još uvijek upitno hoće li poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, na čije otvaranje Slovenija još nije uklonila svoje rezerve, biti spremno za otvaranje u travnju.

24.03.2010.