HR | IT | EN

Lokacijska dozvola za Kaštijun postala pravomoćna

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Uprava za prostorno uređenje izdalo je 25. veljače 2010. godine lokacijsku dozvolu za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Istarske županije“Kaštijun“ u Puli, koja je 12. travnja 2010. postala pravomoćna. Lokacijska dozvola obuhvaća izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom na čestici površine 16,4 hektara u više međusobno funkcionalno i tehnološki povezanih građevina:

  • ulazno-izlazna zona (porta, vaga, upravna zgrada, servisni centar sa garažom za kamione, uređaji za pranje vozila i podvozja vozila)
  • postrojenje za obradu otpada (postrojenje za mehaničko biološku obradu otpada sa pripadajućim filterima)
  • zona za privremeno skladištenje (reciklažno dvorište i plato za prihvat građevinskog otpada)
  • zona za odlaganje otpada (polja za neopasni proizvodni otpad i polja za metanogenu frakciju komunalnog otpada)
  • zona za prikupljanje i obradu bioplina (sustavi za otplinjavanje, plinsko crpna stanica s bakljom i u daljnjoj eksploataciji pogon za proizvodnju električne energije iz bioplina)
  • zona za prikupljanje i obradu otpadnih voda

Uz sve navedene cjeline planirana je i izgradnja internih prometnica s parkiralištima, manipulativnih površina, infrastrukturne mreže (elektroenergetska, telekomunikacijska, dovod vode i odvodnja otpadnih voda, hidrantska mreža), transformatorske stanice, vanjske rasvjete, sustava kontrole, ograde, hortikulturnog uređenja i zaštitnog zelenila.

Obzirom na tehnologiju izgradnje, te dinamiku stavljanja u funkciju pojedinih dijelova građevine, te zatvaranja odlagališnih ploha izgradnja ŽCGO „Kaštijun“ planira se izvesti u 7 faza, kojima prethodi kao zasebna faza rekonstrukcija pristupne prometnice. Za svaku od faza ishodit će se zasebna građevinska dozvola.

Nakon lokacijske dozvole slijedi raspisivanje međunarodnih javnih natječaja za izvođenje radova i uslugu nadzora. Natječaj podrazumijeva ugovaranje s najpovoljnijim ponuditeljem koji će potom trebati izraditi glavni projekt za građevinsku dozvolu, kao i izvedbeni projekt, te obaviti radove. Dokumentacija za navedene natječaje je u pripremi, a ugovaratelj je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Europska unija sufinancirati će izgradnju ŽCGO Kaštijun u iznosu od 4,6 milijuna EUR iz europskog programa IPA IIIB. Europska komisija je već raspisala natječaj za pružanje usluga “Odnosi s javnošću za projekt Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun”. Planirane aktivnosti u sklopu ovog natječaja su: aktivnosti informiranja javnosti koje će osigurati da svi sudionici projekta koji su povezani sa ovim projektom i novim sustavom gospodarenja otpadom u Istarskoj županiji budu s njim upoznati, poboljšanje višegodišnje strategije informiranja javnosti, obrazovanje i treniranje osoblja krajnjeg primatelja, organizacija javnih manifestacija, te bolje prihvaćanjem projekta.

Natječaj je otvoren do 10. svibnja 2010. godine, a tekst natječaja je dostupan na stranicama https://www.kastijun.hr/

21.04.2010.