HR | IT | EN

Lokacijska dozvola za ŽCGO Kaštijun-uskoro raspisivanje međunarodnih natječaja

  • Nakon više od godinu dana čekanja tvrtka Kaštijun d.o.o. ovih je dana dobila lokacijsku dozvolu za izgradnju Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun. Nakon što lokacijska dozvola postane pravomoćna moguće je konačno pokrenuti i proceduru za dobivanje građevinske dozvole za izgradnju centra.

    Međutim građevinsku dozvolu će moći zatražiti tek onaj tko će na međunarodnom natječaju biti izabran kao najbolji ponuditelj za izvršenje radova i izradu dokumentacije. Paralelno se pripremaju natječaji za nadzor i radove, a nakon toga će se ići u raspisivanje natječaja za nabavku opreme.

    Županijski centar za gospodarenje otpadom mora biti gotov najkasnije do kraja 2012. godine jer to je ujedno i krajnji rok u kojem se moraju iskoristiti bespovratna sredstva Europske unije. Naime, iz europskog programa IPA za izgradnju centra odobreno je ukupno 4,6 milijuna eura, no, kako doznajemo, taj bi se iznos mogao i znatno povećati, što bi u konačnici smanjilo udio u kreditiranju za MBO postrojenje.

    Tvrtka Kaštijun je već prije predala svu potrebnu dokumentaciju Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBOR), u kojoj se za izgradnju mehaničko-biološkog postrojenja prvotno planirao dignuti kredit od 19 milijuna eura. Budući da je ovih dana jedan planirani županijski centar u Hrvatskoj napravio nepotpunu IPA aplikaciju, čime je barem zasad izgubio mogućnost korištenja bespovratnog europskog novca, moguće je da se upravo ta sredstva prenamijene za izgradnju ŽCGO Kaštijun i planiranog županijskog centra u Rijeci.

    02.04.2010.