HR | IT | EN

Mališani učili o štednji pitke vode

  • Istarska županija tijekom lipnja provela je niz edukativnih radionica za najmlađe uzraste s ciljem osvještavanja potrebe očuvanja i štednje resursa pitkih voda u Istri. Radionice su provedene u sklopu projekta Europske unije pod nazivom „DRINKADRIA“ na kojem Odsjek za zaštitu prirode i okoliša Istarske županije radi protekle tri godine. Osnovni cilj projekta je zaštita resursa pitkih voda na području zemalja jadransko-jonske regije, zajedničko planiranje upravljanja vodnim resursima i poboljšanje vodoopskrbe na projektnom području.

    Osim konkretnih infrastrukturnih radova u cilju poboljšanja sustava vodoopskrbe, te znanstvenih studija, planova i programa za zaštitu i održivo korištenje pitkih voda, projekt ima i značajnu edukativnu ulogu usmjerenu podizanju svijesti stanovništva i ciljnih skupina (u ovom slučaju djece i mladih – vrtići i osnovne škole, srednje škole i fakulteti) o potrebi zaštite pitkih voda.

    Kako bi osmislili primjereni sadržaj prikladan najmlađim uzrastima, projektni tim Istarske županije uspostavio je suradnju s ustanovom Dječji vrtići Pula i njihovom ravnateljicom Marizom Kovačević. Veliku pomoć pružile su i odgajateljice te stručni tim dječjih vrtića Centar, Monte Zaro i Izvor. Zajedničkim snagama osmišljene su poučne, interaktivne i zabavne radionice uz aktivno sudjelovanje djece koja su kroz igru, pitalice i pjesmice naučila što je to pitka voda, zašto ju je i kako potrebno štititi. Prenoseći naučeno na svoje roditelje i ostale ukućane, mališani postaju dio rješenja ozbiljne prijetnje i izazova 21. stoljeća – sačuvati dovoljnu kvalitetu i količinu pitke vode za buduće generacije.

    Trud vrijednih mališana iz skupina Cvjetići, Leptirići, Školjkice, Loptići i Tintilinići nagrađen je i prigodnim poklonima kojima su se posebno razveselili. Majice i kape ponijeli su ponosno svojim kućama kao podsjetnik na naučene poruke, dok će dobiveni pješčani satovi ukućanima ograničavati maksimalno vrijeme tuširanja, a time i trošenja vode kao vrijednog resursa.

    Svojim edukativnim aktivnostima Istarska je županija obuhvatila cijelu obrazovnu vertikalu, počevši od sveučilišne razine kojoj su radionice bile posvećene tijekom ožujka 2015. godine. Upravo je završen ciklus radionica namijenjen predškolskom uzrastu, a ljetnu pauzu projektni tim iskoristit će za pripremu sadržaja primjerenih istarskim srednjoškolcima. Kvaliteti planiranih aktivnosti značajno doprinosi bliska suradnja i uvažavanje potreba ravnatelja, stručnih timova i ostalih djelatnika uključenih odgojno-obrazovnih ustanova koji u svakodnevnom radu s djecom i mladima najbolje poznaju njihove potrebe i kapacitete.

    Projekt DRINKADRIA provodi se u sklopu programa IPA ADRIATIC CBC 2007. - 2013. godine. U projektu sudjeluje 16 partnera iz sedam zemalja jadransko-jonske regije, pri čemu su s hrvatske strane pored Istarske županije uključeni Istarski vodovod d.o.o. Buzet, Građevinski fakultet iz Rijeke, Hrvatski geološki institut iz Zagreba, dok Hrvatske vode i Istarski vodozaštitni sustav d.o.o. pružaju suradničku potporu. Projekt je započeo u studenom 2013. godine, a završetak se očekuje krajem rujna 2016. godine. Za provedbu projektnih aktivnosti Istarskoj županiji dodijeljeno je 177.787,77 EUR, dok je ukupna vrijednost projekta 6.643.648,36 EUR.

    Širiti suradnju s odgojno – obrazovnim ustanovama

    Problematika zaštite voda nije jedina tema čijem je rješavanju projektni tim Istarske županije zadužen za zaštitu prirode i okoliša pristupio korištenjem financijskih sredstava povučenih iz europskih fondova. U proteklih desetak godina, bilo je brojnih tema poput gospodarenja otpadom, zaštite šuma od požara, očuvanja istarskog krša i njegovih vrijednosti, pa tako i sprječavanja onečišćenja mora od mogućeg izlijevanja nafte i drugih opasnih tvari.

    Svi ostvareni rezultati i poruke provedenih projekata, nisu dugog vijeka ukoliko se pravovremeno ne prenesu i usade mlađim naraštajima, stoga je edukativni aspekt nužan element svakog budućeg projekta ili inicijative, a naročito u sektoru zaštite prirode i okoliša koji je konstantno izložen globalnim pritiscima gospodarskog rasta i razvoja. Cilj Odsjeka je i ubuduće širiti suradnju s odgojno-obrazovnim ustanovama te ustrajati na podizanju svijesti o podjednakoj važnosti ekološkog, društvenog i ekonomskog aspekta održivog razvoja.

    12.07.2016.