HR | IT | EN

Manifestacija „Regions of Croatia – Regions of Europe“ otvorila Europski tjedan u Bruxellesu

  • 2. i 3. svibnja je u Europskom odboru regija u Bruxellesu održana manifestacija pod nazivom „Regions of Croatia – Regions of Europe“ u organizaciji Hrvatske poslovne mreže – HPM te hrvatskih udruga županija, gradova i općina. Istarska županija, od samog osnivanja, aktivno sudjeluje u radu mreže i organizaciji zajedničkih aktivnosti. Osnovana 2007.g., Hrvatska poslovna mreža okuplja hrvatske institucije i predstavništva u Bruxellesu: Predstavništvo Hrvatske gospodarske komore, Ured Istarske županije, Ured hrvatskih regija, Predstavništvo Slavonije i Baranje, Ured Dubrovačko - neretvanske županije, Ured Hrvatske turističke zajednice, Veleposlanstvo RH pri Kraljevini Belgiji, Misija RH pri EU. Cilj mreže je poboljšati vidljivost hrvatskih poslovnih subjekata, promovirati razmjenu primjera dobrih praksi, te osnaživati koordinaciju aktivnosti hrvatskih aktera u Bruxellesu a u svrhu identificiranja poslovnih prilika od interesa za hrvatske dionike.

    Događaj kojem je cilj bio europskoj publici predstaviti projektna postignuća hrvatskih regija u pret-pristupnom razdoblju, te najaviti projekte s potencijalom financiranja iz budućih strukturnih fondova, održan je uoči plenarne sjednice članova Odbora regija na kojoj uz europske predstavnike regija, u svojstvu aktivnih promatrača sudjeluje i hrvatska delegacija.

    Istarski župan, Ivan Jakovčić, jedan je od članova hrvatske delegacije promatrača u Europskom odboru regija koja broji devet predstavnika gradova i županija.

    Europski tjedan u Odboru regija započeo je otvaranjem izložbe hrvatskih krajolika među kojima su bile i fotografije pulske Arene, Brijuna, Rovinja i Završja.

    Uz izložbu bili su postavljeni i štandovi hrvatskih regija na kojima su se predstavljali uspješni projekti financirani iz europskih sredstava, turistička ponuda i izvorni proizvodi. Na štandu istarske županije posebnu pozornost privukla je video prezentacija istarskog gospodarstva namijenjena potencijalnim ulagačima.

    Na konferenciji „Regions of Croatia – Regions of Europe“, uz govornike iz redova hrvatskih županija, razvojnih agencija i njihovih predstavništava u Bruxellesu, svoja izlaganja dali su i službenici Europske komisije koji su pružili pregled europskih programa i instrumenata koji će Hrvatskoj biti dostupni do punopravnog članstva u EU u srpnju 2013. Također, najavljeni su i planovi vezani za buduće financijske omotnice u kojima će Hrvatska moći sudjelovati u sljedećem financijskom okviru tj. od 2014.-2020.g.

    Istarsku je županiju zastupao predstavnik pri Europskoj uniji, Dino Babić koji je predstavio tom prilikom projekte REED HILL – revitalizacija Završja kroz ruralni, turistički i ekonomski razvoj, PITAGORA – razvoj širokopojasne mreže u Istri i SEED – korištenje informacijskih i komunikacijskih tehnologija za efikasnije pružanje javnih usluga.

    Uspostavljanje turističke infrastrukture u Završju / Piemonte d`Istria koja bi bila podrška u kreiranju modernog i inovativnog sustava upravljanja sveukupnim turističkim i kulturnim potencijalom tipičnog ruralnog potencijala na Jadranu kao i planiranje pokrivanja cijele Istarske županije širokopojasnom mrežom bili su primjeri prioritetnih projekata koje Istarska županija priprema za financiranje strukturnim fondovima nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

    Nakon Plenarne sjednice upriličen je i prigodni domjenak dobrodošlice promatračima iz Hrvatske na kojemu je predsjednica Europskog odbora regija, Mercedes Bresso čestitala hrvatskim regijama na dosadašnjim rezultatima i poželjela još uspješniji napredak u svim sektorima gospodarstva nakon pristupanja Europskoj uniji.

    Prisutni su se upoznali i s okusima i mirisima hrvatske gastronomije, prvi su put kuhari Odbora regija pripremili palentu s tartufima po istarskom receptu a gosti su je mogli kušati uz degustaciju istarskih vina i maslinovih ulja.

    Cjelokupni događaj popratili su mediji i brojni nazočni koji su ga ocijenili kao vrlo uspješnim. Bio je to jedan korak bliže ka budućoj suradnji hrvatskih s europskim regionalnim dionicima, a uz podršku Europske unije.

    03.05.2012.