HR | IT | EN

Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji

Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju koja se održava 5. studenoga, Hrvatska će zatvoriti tri poglavlja, Sloboda kretanja kapitala, Prometna politika i Institucije. Europska pravna stečevina podijeljena je u 35 poglavlja, ali se u njih dva - Institucije i Ostala pitanja - ne pregovora.

Tako će Hrvatskoj nakon 5. studenoga ostati zatvoriti još devet, odnosno 10 ako se računa poglavlje Ostala pitanja. Do kraja godine, 22. prosinca predviđena je još jedna pristupna konferencija na kojoj bi Hrvatska trebala zatvoriti tri do četiri poglavlja.

Hrvatska se nalazi u završnoj fazi pregovora, koji bi trebali biti dovršeni u proljeće sljedeće godine, a pristupni ugovor potpisan do kraja mađarskog predsjedništva koje završava 30. lipnja 2011. Do završetka je ostalo zatvoriti još 11 poglavlja, ali je Hrvatska u devet od tih 11 poglavlja već završila sav posao na mjerilima za zatvaranje, a do kraja ove godine trebala bi to učiniti i za preostala dva.

Za neke od devet poglavlja Hrvatska je već donijela sve mjere i predala dokumentaciju Europskoj komisiji, a za neke je još preostalo predati dokumentaciju, ali je posao na ispunjavanju mjerila i u njima gotov.

Posla je ostalo još u dva najteža poglavlja Pravosuđu i temeljnim pravima i Tržišnom natjecanju, a iz krugova hrvatske vlade najavljuju da će i to biti dovršeno do kraja godine. U tom bi slučaju, brzina i rokovi za završetak pregovora u potpunosti bili u rukama tijela i institucija Europske unije, koja moraju verificirati mjerila i donijeti potrebne odluke o zatvaranju poglavlja. Ono što najviše može uzeti vremena jesu dokazi o provedbi u nekim poglavljima, jer EU ne traži samo da se usklade zakonodavstvo i propisi, nego želi vidjeti da se te reforme i provode.

05.11.2010.