HR | IT | EN

Mobilnost učenika Tehničke škole Pula kroz projekt 3D FOR VET

  • Dvadeset učenika Tehničke škole Pula je u pratnji dvoje profesora i predstavnice Istarske županije od 23. do 27. travnja 2018. godine sudjelovalo na razmjeni učenika u gradu Panevežysu u Litvi. Razmjena je realizirana putem EU projekta 3D FOR VET financiranog kroz program Erasmus+, Ključna aktivnost: Suradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi

    Tijekom petodnevnog boravka u Litvi, učenici su imali prilike zajedno s litvanskim i poljskim kolegama pohađati trening 3D tehnologija, posjetiti tamošnje tvrtke koje u svom radu koriste 3D printere i skenere, te međusobno razmijeniti novostečena iskustva. Sljedeće će godine učenici iz Litve i Poljske posjetiti Pulu te kroz trening u Tehničkoj školi, Zajednici tehničke kulture Pula i Centru za istraživanje materijala Metris savladati korištenje 3D tehnologija u svakodnevnom radu.

    U sklopu projekta Tehnička škola Pula će opremiti školske kabinete najmodernijom tehnologijom, nabavom 3D printera i skenera, što će zasigurno doprinijeti razvoju novih kvalitetnih kadrova u Istarskoj županiji.

    Projektom će profesori i učenici iz partnerskih zemalja naučiti koristiti 3D tehnologiju kako bi svoja strukovna znanja mogli prilagoditi potrebama u industriji i gospodarstvu.

    Svi sudionici projektnih aktivnosti tako imaju priliku upoznati različite sustave strukovnog obrazovanja u više europskih država, te kroz radionice vidjeti najbolje prakse vezane uz korištenje 3D tehnologija u različitim školama. Time će ojačati svoje kompetencije vezane uz tehnologije, ali i socijalne vještine te unaprijediti znanje engleskog jezika.

    Pri kraju provedbe projekta u Puli je planirana organizacija manifestacije pod nazivom „Dan 3D tehnologija“ s ciljem promicanja korištenja suvremenih tehnologija temeljenih na iskustvima u partnerskim institucijama te širenje rezultata projekta drugim školama.

    Vrijednost projekta je 250.585,00 €, a partneri su: Istarska županija (vodeći partner) Koruški fakultet primijenjenih znanosti, Regija Malopolska, Tehnička škola Pula, METRIS - Centar za istraživanje materijala, Javni institut strukovnog obrazovanja i usavršavanja Panevežys iz Litve te Srednja strukovna škola Miechowie iz Poljske.

    03.05.2018.