HR | IT | EN

Na Dan Europe otvoren ured ITU mehanizma Urbanog područja Pula

  • Povodom obilježavanja Europskog tjedna i Dana Europe 09. svibnja 2018. svečano je otvoren novi ured Grada Pule, u kojima će biti smješteni Odsjek za provedbu ITU mehanizma i Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje. Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Pule Boris Miletić, istarski župan Valter Flego, zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić, gradonačelnici i načelnici Urbanog područja Pula, ostali predstavnici korisnika, članovi Partnerskog vijeća te drugi uvaženi gosti.

    Župan Flego tom je prilikom čestitao gradovima Puli i Vodnjanu, te općinama Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban, koji su prepoznali važnost ovog projekta.

    „ITU mehanizam Pula omogućit će urbanoj sredini okupljenoj oko Grada Pule novi razvojni zamah. Naime, on će doprinijeti podizanju društvene i infrastrukturne dimenzije ovog urbanog područja“, naglasio je župan podsjetivši ujedno na važnost kohezijske politike EU.

    „U vremenu kada se priča o novom proračunskom razdoblju EU 2020.-2027. želimo reći da je kohezijska politika jedna od temeljnih politika Unije. Bez obzira na izlazak Velike Britanije želimo i tražimo da se sredstva za kohezijsku politiku ne smanjuju“, kazao je župan Flego.

    ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju te omogućava pružanje financijske potpore za provođenje integriranih aktivnosti. Urbana područja se inače ustrojavaju radi učinkovitijeg planiranja, usklađivanja i provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije.

    Riječ je o novom mehanizmu Europske unije za razdoblje 2014.-2020. godine koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

    Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo je Pulu područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja, a konkretne aktivnosti ovisit će o Strategiji razvoja urbanog područja s osnovnim ciljem osiguranja gospodarskog razvoja.

    Aktivnosti ITU mehanizma mogu se financirati iz tri različita europska fonda - Europskog fonda za regionalni razvoj, Kohezijskog fonda te Europskog socijalnog fonda, a u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" 2014.-2020. te Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020.

    Ukupna indikativna alokacija u sklopu ITU mehanizma iznosi 345.351.269,00 eura.

    09.05.2018.