HR | IT | EN

Na konferenciji “Kreativne regije za kreativnu Europu” predstavljen projekt Istra Inspirit

  • Na konferenciji “Kreativne regije za kreativnu Europu/Creative Regions for a Creative Europe”, održanoj u srijedu, 5. ožujka u Predstavništvu Istarske županije pri EU, po prvi je puta u Bruxellesu predstavljen projekt Istra Inspirit, te dostupne mogućnosti u kulturnom i kreativnom sektoru u sklopu višegodišnjeg financijskog okvira Europske unije 2014.-2020.

    Događaj, organiziran od strane istarskog ureda u Bruxellesu, otvorio je službeni predstavnik pri EU, Dino Babić, koji je uvodnim govorom prezentirao rad i ulogu predstavništva s posebnim naglaskom na aktivnosti usredotočene na promociji i valorizaciji istarskog turizma i vrijednosti na europskoj razini.

    Projekt Istra Inspirit predstavljen je, kao primjer dobre prakse u području kulturnog turizma, od strane studenata pulskog Sveučilišta, Ivane Maružin, Marije Feher, Saše Pokosa i Manuele Brodar, koji aktivno surađuju u implementacijskim aktivnostima projekta. Mladi volonteri na interaktivan su način predočili svih devet tradicijskih doživljaja koje Istra Inspirit oživljava, posebno se osvrnuvši na planirane aktivnosti za 2014. godinu. Također, prezentirani su postignuti rezultati te lokalna i međunarodna odlikovanja koje je projekt osvojio u prethodnim godinama.

    Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Marino Baldini, koji se s posebnim entuzijazmom odazvao konferenciji, u svojem je govoru istaknuo prepoznatljivu važnost Istra Inspirita pri oživljavanju pojedinih povijesnih razdoblja putem kulturnih i gastronomskih programa devet istarskih lokacija naglasivši značaj i razvoj Istre za cijelu regiju.

    Mogućnosti u sklopu europskog programskog razdoblja 2014.-2020. predstavili su predstavnici Općih uprava za obrazovanje i kulturu te poduzetništva i industrije Europske komisije, Alessandro Senesi i Eric Philippart. Posebno su se osvrnuli na program “Creative Europe” koji za navedeno sedmogodišnje razdoblje previđa financijska sredstva u iznosu od 1,46 milijarde eura a ima za cilj očuvanje kulture i jezične različitosti Europe te ojačanje konkurentnosti kulturnog i kreativnog sektora, kojima upravo projekt Istra Inspirit teži. Predstavnici Europske komisije posebno su pohvalili trud i angažiranost pulskih studenata prilikom predstavljanja Istra Inspirita te naglasili važnost ostvarivanja projektnih aktivnosti i izvan turističke sezone kako bi se osigurala cjelogodišnja održivost.

    Svoji je doprinos konferenciji dala i Cristina Nuñez, koordinatorica Mreže europskih regija za konkurentan i održiv turizam – NECSTouR, gdje je Istarska županija članica od 2011. Nuñez je istakla kako je potrebno da se održivost projekta osigura putem takozvanog “benchmarkinga” u vidu uravnoteženja istog s europskim sustavom vrednovanja.

    Dostupne programe i natječaje za buduće financiranje Istra Inspirita te moguće projektne partnere predstavila je stručna suradnica Udruge “European Projects Association - EPA”, Ana Lukić, u sklopu usluge za razvoj europskih projekata “European Projects Helpdesk”. Navedena usluga namijenjena je svim članicama EPA-e, među kojima je i Istarska županija, a služi upravo kao podrška pri realizaciji projektnih ideja te započetih projekata.

    Priliku sudjelovanja na konferenciji imala je i grupa istarskih građana, sačinjena od djelatnika lokalnih jedinica samouprave, studenata te zainteresiranih građana u rad EU institucija, koja je u Bruxellesu boravila povodom stručne posjete Europskom parlamentu pod pokroviteljstvom zastupnika Marina Baldinija. Uz navedenu grupu, događaju su nazočili predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta, asocijacija, mreža te predstavnici regionalnih ureda koji djeluju u središtu Europe.

    06.03.2014.