HR | IT | EN

Na Portarati obillježen Dan Europe

  • Europski tjedan 2011. koji se u organizacija Županijskog savjeta za europske integracije u Istarskoj županiji obilježavao od 30. travnja, završen je upravo na Dan Europe, 09. svibnja 2011. godine.

    Manifestacija je započela u 10 sati otvaranjem štandova na Portarati s informativnim sadržajima o zemljama Europe koje su izradili učenici Gimnazije - Pula i zbor Gimnasium. Postavljeni su plakati sa zanimljivostima o svakoj od 27 zemalja članica Europske unije. Učenici Gimnazije Pula priredili su Europaradu zemalja redoslijedom pristupanja EU, te otplesali karakteristične plesove Europe, a šećer na kraju bio je i Istarski balun.

    Zbor Gimnasium je između ostalog otpjevao i himnu Europe, Beethovenovu “Odu radosti”, te tako proslavio dan kad su 1950. godine stvoreni temelji za ujedinjenu Europu. Prije točno 61 godinu Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, u svojem govoru za koji ga je nadahnuo Jean Monnet, predložio je osnivanje Europske zajednice za ugljen i čelik.

    Obilježavanje Dana Europe i EU tjedna u Istarskoj županiji završeno je izvlačenjem glavne nagrade za sudionike nagradne igre - put i posjet institucijama EU u Bruxellesu u organizaciji Ureda Istarske županije u Bruxellesu. Sretna dobitnica je Mladenka Mavrić iz Pule, kojoj ovim putem čestitamo.

    09.05.2011.