HR | IT | EN

Najpozitivniji godišnji izvještaj EK o Hrvatskoj dosad

Hrvatska je 09. studenog 2010. od Europske Unije dobila jasnu poruku, pozitivnu, ali i ozbiljnu, da do proljeća ispuni preostala mjerila iz poglavlja o pravosuđu kako bi mogla zaključiti pregovore o članstvu. To je poruka izrečena tijekom predstavljanja godišnjeg izvješća o Hrvatskoj. Povjerenik za proširenje Štefan Füle rekao je da su pregovori ušli u završnu fazu i zaključit će se čim Hrvatska ispuni preostala mjerila, posebice iz poglavlja o pravosuđu i temeljnim pravima.

U izvješću se priznaje da je Hrvatska ostvarila dobar napredak u borbi protiv korupcije i reformi pravosuđa. Ali EU očekuje vidljive rezultate te reforme i uvjerljive dokaze borbe protiv korupcije na visokoj razini. Europska Unija je ponovila da Hrvatska već sada ispunjava sve političke kriterije i da je u velikoj većini poglavlja već prilagodila svoje zakone EU standardima. Hrvatsku se također smatra uglavnom spremnom za preuzimanje obveza iz članstva.

Europska komisija u proljeće će još jednom izvijestiti o ispunjenju mjerila iz poglavlja o pravosuđu. Iako se ovoga puta ne spominje ciljni datum zaključenja pregovora o članstvu, povjerenik Füle je rekao da će se pregovori moći zaključiti čim se utvrdi da je Hrvatska ispunila preostala mjerila iz poglavlja koja još nisu zaključena. Naravno, uvjet za to je ispunjenje preostalih obveza iz poglavlja 23. Iz tog je poglavlja uvjet i nastavak depolitizacije sudstva, nastavak pune suradnje s Haaškim sudom, rješenje pitanja pristupa dokumentaciji, ali i poboljšanje u procesima suđenja za ratne zločine pred domaćim sudovima, posebno kada su i pitanju slučajevi zločina gdje su počinitelji Hrvati, a žrtve Srbi.

10.11.2010.