HR | IT | EN

Niz međunarodnih događaja u Istarskoj županiji

Stotinjak sudionika iz mnogih europskih zemalja sudjelovat će ovoga tjedna u nizu međunarodnih događaja koji će se održati u Istarskoj županiji. Izdvajamo konferenciju „Uloga lokalnih i regionalnih vlasti u promociji EU građanstva”, koja će se, u sklopu EU projekta AdriGov (Adriatic Operational Governance Plan), održati u četvrtak, 18. travnja, u pulskom hotelu Park Plaza Histria.

Godina 2013. u Europskoj je uniji proglašena Europskom godinom građana. U cilju daljnjeg razvoja europskog aktivnog građanstva u našoj zemlji, potrebno je stvarati konkretniju i tješnju suradnju između Europe vlasti i Europe građana. Istarska je županija partner u ovom projektu, te će putem projekta biti uspostavljen Centar za EU i međunarodnu suradnju. Na taj se način želi još jednom predstaviti jedinicama lokalne samouprave mogućnosti koje se već u ovoj godini nude kroz program Europa za građane, te promovirati uključivanje u europske projekte, osobito sada, kada Hrvatska postaje punopravna članica EU.

Dan kasnije, u petak, 19. travnja, također u pulskom hotelu Park Plaza Histria, održat će se Generalna Skupština Asocijacije agencija lokalne demokracije, čija je članica i Istarska županija. Asocijacija agencija lokalne demokracije - ALDA i njezine Agencije lokalne demokracije prisutne su na području jugoistočne Europe još od 1993. godine. U ovoj regiji Agencije lokalne demokracije pratile su proces tranzicije nakon rata i sada aktivno podržavaju proširenje Europske unije na području jugoistočne Europe. Njihovo djelovanje bilo je usklađeno sa stvarnim potrebama lokalnih zajednica i u partnerstvu s gradovima domaćinima. Od osnutka 1993. godine, Asocijacija agencija lokalne demokracije razvila je veliki broj projekata i aktivnosti koje podupiru lokalnu demokraciju i aktivno sudjelovanje građana u Europi. Danas je ALDA lider u velikim europskim programima na temu građanskog sudjelovanja i decentralizirane suradnje, te je prepoznata kao jedan od glavnih zagovornika po tim pitanjima.

U petak, 19. travnja održat će se i konferencija u sklopu međunarodnog projekta VIT- Very important Twinning financiranog iz EU projekta Europa za građane u kojem sudjeluje i Grad Novigrad.

Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/ALDA_General_Assembly_PROGRAM.pdf
  • https://localhost:8888/uploads/files/Adrigov_konferencija_PROGRAM.pdf
  • 17.04.2013.