HR | IT | EN

Nova europska sredstva za turizam prezentirana u Bruxellesu

  • Europska komisija u Bruxellesu je danas, 20. ožujka organizirala Info dan o financiranju turističkih projekata. Mreža europskih regija za održivi turizam, NECSTour, u koju je Istarska županija aktivno uključena, održala je uz događaj Europske komisije, koordinaciju europskih regija čiji je cilj razvoj projekata u sektoru održivog turizma kroz nove programe Europske unije u Programskom razdoblju 2014.-2020. U ime Istarske županije su u radnim skupinama uključeni pročelnik za turizam Branko Curić te istarski predstavnik pri institucijama Europske unije Dino Babić.

    Predstavnici Europske komisije su prezentirali novine Europskog fonda za regionalni razvoj, EU programa teritorijalne suradnje, programa LIFE+, Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj, Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, Europskog socijalnog fonda, programa Erasmus +, Creative Europe, Horizon 2020 (8. Okvirni program za istraživanje inovacije) te COSME program za kompetitivnost i pristup izvorima financiranja za mala i srednja poduzeća.

    Budžet tih fondova i programa za razdoblje 2014.-2020., otvara znatne mogućnosti za razvoj turizma diljem Europe te za poticanje ekonomskog razvoja kroz turističku industriju, posebice putrem podrške malom i srednjem poduzetništvu iz sektora turizma cime se doprinosi postizanju ciljeva EU strategije 2020.

    Tijekom rasprave, pročelnik Curić je naglasio kako se Istarska županija pokazala vrlo uspješnom u korištenju EU sredstava na području turizma tijekom proteklog programskog razdoblja te je u budućnosti spremna maksimalno iskoristiti prilike stvaranja partnerstva s ostalim regijama na projektima od zajedničkog značaja. Brojnim potencijalnim europskim partnerima predstavljeni su projekti koji su u pripremi, a razgovaralo se i o zajedničkim prioritetima na kojima je moguće razvijati projekte prekogranične suradnje.

    Nakon Baltičke i Dunavske, Jadransko-Jonska makroregionalna strategija će baš tijekom 2014. godine biti predstavljena javnosti. Baš u tom kontekstu, svaka regija u Europi ima važnu ulogu u pokretanju, razvijanju i promicanju turističkih proizvoda i usluga.

    Tijekom 2014. ocekuje se otvaranje vise natječaja iz različitih programa dok za korištenje fondova sve ovisi o Nacionalnim operativnim programima koje svaka država priprema uz doprinos dionika iz pojedinih sektora. Ključni su za ovo programsko razdoblje “Smart Specialization and Innovation” – pametna specijalizacija i inovacije. U tom kontekstu predstavljen je kao primjer dobre prakse muzej turizma u Salzburgu koji može biti uzor za slične projekte u ostalim regijama. Posebno je naglašen i značaj kreativno kulturnih projekata u sektoru turizma, kao što je istarski projekt Inspirit, koji je nedavno predstavljen baš predstavnicima Europske komisije u Bruxellesu.

    20.03.2014.