HR | IT | EN

Nove strategije za apsorpciju EU sredstava

  • U predstavništvu Istarske županije u Bruxellesu, u petak 17. rujna, održan je okrugli stol o novim strategijama za apsorpciju EU sredstava. Događaj je organiziran kroz suradnju Istarske županije i španjolske pokrajine Castellon. U raspravi su sudjelovali i Ovidiu Savu - North East Rumania, Ben Whitehouse - South England, Gordana Rokvić - Republika Srpska, Juan Manuel Revuelta - Valencia, Giorgio Perini - Friuli Venezia Giulia koji su prezentirali vlastita iskustva i prioritete u svrhu nalaženja zajedničkih smjernica te stvaranju partnerskih konzorcija za buduće projekte.

    Raspravi su doprinijeli i predstavnici međunarodne udruge Partenalia (udruga Nuts III regija za među-teritorijalnu suradnju) i Hrvatske gospodarske komore a obogatio ju je posebno Emilio Font di Mora, predstavnik Europske agencije za kompetitivnost i inovacije (EACI) koji je napomenuo kako za uspješno kandidiranje projekata iznimno je važno stvarati jaka i dugotrajna međuregionalna partnerstva.

    EACI je Europska komisija osnovala s ciljem razvoja energetike, transporta, zaštite okoliša, konkurentnosti i inovacija i to kroz rukovođenje programa Intelligent Energy - Europe, Marco Polo, Eco-Innovation i mreže Enterprise Europe Network.

    Metodologiju upravljanja Europskim sredstvima i primjere dobre prakse iz Istre prezentirao je Dino Babić, istarski predstavnik u Bruxellesu, koji je naglasio kako je edukacija kadrova u regionalnoj i lokalnoj upravi u cilju pripremanja za korištenje Strukturnih fondova jedan od prioriteta Istarske županije.

    Strategija koju su Teresa Tena, pročelnica za međunarodnu suradnju pokrajine Castellon i Juan Manuel Revuelta, predstavnik regije Valencia u Bruxellesu predstavili kao plod inovativne metodologije za uspješno iskorištavanje EU sredstava potvrđuje kako kroz prijenos dobrih praksi iz iskusnih Europskih regija te kroz projekte bilateralne suradnje mogu se postići značajni pomaci u regionalnom razvoju.

    20.09.2010.