HR | IT | EN

Novi europski pristup u upravljanju energijom na regionalnoj razini

  • U srijedu 16.ožujka, u Bruxellesu, u predstavništvu regije Sachsen Anhalt, održana je konferencija novi Europski pristup upravljanja energijom na regionalnoj razini: Predstavljanje projekta RuralE Evolution, financiranog od strane Europske komisije kroz program Intelligent Energy Europe.

    Klimatske promjene, cijene energije te održivost okoliša su jedni od razloga zašto se Europska unija usredotočila na politiku i strategiju energetske učinkovitosti preko programa EU 2020 (paket mjera vezanih uz postizanje 20% smanjenja potrošnje energije do 2020.), naveo je Markus Becker, direktor EU energetske politike General Electric. Regije diljem EU uspostavljaju sporazume sa privatnim poduzećima, te uključuju lokalnu upravu i građane kroz razno razne projekte, u svrhu stvaranja postepenog tehnološkog razvoja u području energetike.

    Claudia Fedi, predstavila je projekt RuralE Evolution, čiji je glavi cilj uspostava učinkovite metodologije kroz razvoj javno – privatnog partnerstva u poljoprivredno -energetska područja (agro-energy districts).

    Poljoprivredno – energetska područja su područja koja mogu učinkovito koristiti energiju kroz optimizaciju poljoprivrede i stočarstva, prateći proces postepene konverzije tehnologija. Talijanska općina Montefalco, iz regije Umbria, ostvarila je odlične rezultate uporabom biomase od organskih tvari u proizvodnji energije i biogorivima za javni prijevoz koristeći maslinovu kominu i otpade vinogradarstva.

    U projektu surađuje 8 partnera iz 5 Europskih zemalja (Italija, Grčka, Mađarska, Portugal, i Španjoska), koji su detaljno istražili sve elemente koji utječu na stvaranje učinkovitih javno - privatnih partnerstva u poljoprivredno - energetskim područjima. Koristeći rezultate analizu, stvorena je zajednička metodologija koja se može implementirati u većini regija europe (www.ruraleevolution.eu).

    Institucije zadužene za energetsku politiku u EU:

    17.03.2011.