HR | IT | EN

Obilježavanje Europskog tjedna u Istarskoj županiji

  • Prigodnim programom Istarska županija će, u partnerstvu s Informacijskim centrom Europe Direct (EDIC) Pula-Pola, obilježiti ovogodišnji Europski tjedan i Dan Europe, koji se slavi 9. svibnja.

    U utorak i srijedu, 3. i 4. svibnja održat će se promocija rezultata projekta HOLISTIC u Istarskoj županiji. Prvi dan održat će se predstavljanje vatrogasnog broda, sustava nadzornih kamera Vatrogasne zajednice Istarske županije i Hrvatskih šuma te opreme za sprječavanje rizika na moru kupljene iz EU projekta HAZADR. U sklopu predstavljanja, održat će se demonstracija vježbe na vatrogasnom broda na moru u uvali između Marine Veruda i Verudele s početkom u 12 sati.

    U Buzetu će se 4. svibnja održati dio aktivnosti vezanih uz promociju odgovornog gospodarenja šumama. Pilot projekt u koji je napravljen u Istarskoj županiji obuhvatio je izmjenu sustava grijanja u Osnovnoj školi „Vazmoslava Gržalja“ sa lož ulja na bio masu, čijim se skupljanjem u šumama smanjuju rizici od nastanka požara te usporava njihovo širenje. Predstavit će se detalji strojarskog zahvata, te će biti održana dodjela nagrada učenicima koji su sudjelovali u kreiranju rješenja za izgled plakata u šumama pod ingerencijom Hrvatskih šuma u Istarskoj županiji.

    Na pulskoj će se Gradskoj tržnici u subotu, 7. svibnja i ponedjeljak 9. svibnja, održati neformalno druženje s građanima u organizaciji Informacijskog centra Europe Direct (EDIC) Pula-Pola i partnera projekta – Istarske županije, Grada Pule, Istarske razvojne agencije d.o.o., Zaklade za poticanje partnerstva i civilnog društva, a pridružit će se i Agencija za ruralni razvoj Istre. Na informativnim će se štandovima dijeliti razni promotivni materijali, publikacije o Europskoj uniji te informacije za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, predstavnike civilnog društva i mlade. FIESTA help desk na Gradskoj tržnici oba će dana ponudit će informacije o poboljšanju energetske učinkovitosti u kućanstvima.

    AZRRI Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. u Edukacijskom gastronomskom centru Istre, na Gortanovom brijegu u Pazinu, u ponedjeljak 9. svibnja u 13 sati, organizira Okrugli stol pod nazivom „Trajna edukacija ugostitelja i valorizacija poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre“. Tema Okruglog stola su edukativne radionice za kuhare i ugostitelje koje je AZRRI organizirala tijekom ožujka i travnja 2016. godine, čiji je cilj kontinuirana edukacija kuhara i valorizacija poljoprivrednih prehrambenih proizvoda iz Istre, upoznavanje s mogućnostima lokalnih namirnica i proizvoda te kreativnom pristupanju prema sirovini.

    03.05.2016.