HR | IT | EN

Obilježavanje EU tjedna 2011. u Istarskoj županiji

  • U subotu, 30.travnja 2011. započelo je obilježavanje EU tjedna 2011. u Istarskoj županiji posjetom predsjednice Odbora regija EU Mercedes Bresso Poreču i susretom sa županom Ivanom Jakovčićem. Na sastanku su predstavljene razvojne inicijative Istarske županije i županijske aktivnosti i vezane uz regionalnu i međuregionalnu suradnju. Uslijedio je susret predsjednice Bresso i Paula Vandorena, šefa Delegacije Europske unije u Hrvatskoj sa predstavnicima sedam hrvatskih jadranskih županija (Istarske, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Zadarske, Šibenske, Splitske i Dubrovačko-neretvanske).

    Visoki predstavnici EU-a su na poziv župana Ivana Jakovčića došli u Poreč nakon niza susreta s hrvatskim političarima i konferencije s predstavnicima podunavskih zemalja održane u petak u Vukovaru.

    “Danas smo razgovarali o budućnosti Jadranske regije, o tome kako hrvatske jadranske županije vide svoju budućnost unutar EU-a i kako se pripremiti za uključivanje u nove oblike suradnje među regijama razvijenima unutar EU-a. Razgovarali smo o inicijativi proširenja Jadranske regije na Jadransko-jonsku i tražili podršku za tu inicijativu pred tijelima EU-a, a predstavnici svih hrvatskih jadranskih županija izrazili su jedinstven stav o potrebi da Hrvatska što prije postane dio Unije “, rekao je župan Jakovčić na konferenciji za novinare upriličenoj nakon sastanka.

    Program Europskog tjedna u Istarskoj županiji nastavlja se u ponedjeljak, 02. svibnja Info danom za mlade, na kojem će Andrej Pevec iz Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije predstaviti Program za cjeloživotno obrazovanje EU te program Mladi na djelu, a biti će predstavljeni i primjeri dobrih praksi. Info dan se održava u Circolu sa početkom u 09:00 sati.

    Eu tjedan se nastavlja u utorak Edukacijom na temu: Javne nabave prema pravilima EU za predstavnike jedinica lokalne samouprave, koji će održati Helga Bubanović Devčić iz RAZBOR-a. Srijeda je rezervirana za sudjelovanje u projektu izgradnje Europskog suhozida u općini Tinjan, dok će u četvrtak Vesna Dukić, direktorica Kaštijuna d.o.o. u Circolu predstaviti projekt izgradnje županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun korištenjem sredstava EU.

    U petak 06. svibnja će se sa početkom u 9:30 sati u prostorijama Istarske razvojne agencije održati Radionica za pripremu projektnih prijedloga u sklopu natječaja „Projekti građana“ unutar programa Europa za građane. U subotu će se u općini Tar-Vabriga održati susret studenata iz Istre u Lanterni, a u Završju u Općini Grožnjan Promocija Završja i predstavljanje partnera u sklopu projekta SENEET II. Isti dan će se u Bruxellesu biti obilježen Dan otvorenih vrata 2011. Odbora regija, dok će Predstavništvo Istarske županije u Bruxellesu organizirati Kulturno informativni program za djecu i odrasle.

    EU tjedan 2011. završava u ponedjeljak 09. svibnja na Dan Europe kada biti otvaranje štandova na Portarati s informativnim sadržajima o zemljama Europe koje su izradili učenici Gimnazije - Pula i zbor Gimnasium, te će se održati i Europarada zemalja redoslijedom pristupanja EU, a učenici Gimnazije Pula će izvesti i karakteristične plesove Europe. U podne će se izvlačiti sretni dobitnici nagradne igre, sa glavnom nagradom- put i posjet institucijama EU u Bruxellesu.

    Pozivamo vas da nam se pridružite na obilježavanju EU tjedna 2011. u Istarskoj županiji!

    Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/EU_TJEDAN_2011-program.doc
  • 02.05.2011.