HR | IT | EN

Obilježeno 10 godina postojanja Ureda Istarske županije u Bruxellesu

  • Istarska je županija prva hrvatska regija koja je otvorila svoj ured u političkom i administrativnom sjedištu Europske unije, a u utorak, 16. srpnja 20115. obilježeno je deset godina njegova postojanja. Tim je povodom u Bruxellesu boravila delegacija iz Istarske županije, predvođena županom Valterom Flegom.

    Prema riječima župana Flega, Istra, kao prva regija u Hrvatskoj, dugi je niz godina iskazivala težnju k pripadanju velikoj europskoj obitelji te je poduzimala niz aktivnosti u tome smjeru. Jedna od njih je bila i otvaranje ureda u Bruxellesu, za kojeg župan smatra kako je bio logičan slijed na putu prema EU.

    „Bila je to ispravna i mudra odluka o čemu svjedoči preko 340 uspješno realiziranih EU projekata, kao i brojna sklopljena prijateljstva te suradnja s drugim regijama. Na nama je da tim pravcem nastavimo dalje, posebice sada kad smo članica Unije i kad su naše mogućnosti još puno veće“, zaključio je istarski župan.

    S njime je složan i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji smatra kako je desetljeće rada Ureda priznanje politici Istarske županije i ujedno zahvala građanima Istre koji su podržali odluku o otvaranju predstavništva u sjedištu EU-a.

    Svečanosti je prisustvovao i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić koji je kazao kako je Ured u srcu Europe Istri omogućio stjecanje brojnih i korisnih iskustava.

    Istarska županija Ured dijeli s prijateljskim regijama, Autonomnom Regijom Friuli-Venezia-Giulia, Koruškom, te Kantonom Sarajevo čiji su predstavnici, također, prisustvovali proslavi.

    16.07.2015.