HR | IT | EN

Odgojno-obrazovna komponenta projekta DRINKADRIA: podizanje svijesti učenika o važnosti voda

  • Tijekom mjeseca rujna Istarska županija provela je ciklus radionica namijenjenih učenicima trećih i četvrtih razreda istarskih srednjih škola na temu „vode“. Radionice su provedene u sklopu EU projekta DRINKADRIA u kojemu Istarska županija sudjeluje kao partner i zadužena je za odgojno-obrazovnu komponentu projekta i podizanje svijesti svih ciljnih skupina o važnosti voda kao resursa i potrebi adekvatnog gospodarenja tim „plavim zlatom“.

    Nakon što je u 2015. godini proveden niz radionica i terenskih obilazaka sa studentima Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ i studentima Građevinskog fakulteta u Rijeci, ove je godine Istarska županija tematiku pitkih voda prilagodila najmlađim uzrastima i novim ciklusom radionica obuhvatila Dječje vrtiće Pula. Pred sam završetak projekta, europskim sredstvima sufinancirana je edukacija srednjoškolaca s izraženom sklonošću za znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku, odnosno profesionalnim aspiracijama za tzv. STEM zanimanja.

    Radionice namijenjene srednjoškolcima osmišljene su u suradnji s Gimnazijom Pula, Srednjom školom Buzet i Ustanovom za istraživanje materijala Istarske županije METRIS. Suradnja je rezultirala konceptom usmjerenim na metode interaktivnog učenja i poučavanja, iskustvenog i istraživačkog učenja uz obradu teme koja povezuje kurikulum kemije, biologije i zavičajne nastave. Umrežavanjem i zajedničkim radom s kolegama iz Pule i Buzeta, učenici su razvijali vještine timskog rada, a uz upute i vodstvo METRIS-ovih stručnjaka imali su jedinstvenu priliku za inovativno, zabavno i poučno korištenje vrhunske laboratorijske opreme.

    Nakon što su 20. i 21. rujna u METRIS -ovom laboratoriju odradili dvadesetak zanimljivih pokusa, vratili su se u svoje matične škole i tijekom narednih sedam dana komunicirali i surađivali sa članovima svog mješovitog pulsko-buzetskog tima kako bi na kreativan i interdisciplinaran način predstavili dobivene rezultate. Svoje prezentacije učenici su 28. rujna 2016. iznijeli pred žirijem na završnom druženju u Feštinskom kraljevstvu. Stručni žiri najboljim timom proglasio je tim „Anomalije“ čije su članice u izradi svoje prezentacije koristile poeziju, glazbu, maketarstvo, računalne programe i umjetnički performans. Predstavnici Upravnog odjela za održivi razvoj Istarske županije posebno su nagradili pobjednički tim, ali za iskazanu kreativnost i trud prigodne poklone pripremili su i za sve ostale sudionike ovih radionica.

    Istarskoj županiji ovakav tip aktivnosti iznimno je bitan u vidu uspostave što kvalitetnije međusektorske suradnje između sustava zaštite okoliša i odgojno-obrazovnih ustanova. Želja je pri tome obrazovni sustav na svim razinama povezati sa znanstvenim i sličnim institucijama koje su u mogućnosti djeci i učenicima ponuditi uvid u svakodnevni rad „pravih znanstvenika“ na vrhunskoj opremi, te projektima koje takve institucije i inače provode. Iskustvo rada u realnom sektoru ostavlja znatno dublji dojam na polaznike radionica koji tada razvijaju ili produbljuju svoje afinitete prema prirodnim znanostima, a što u konačnici rezultira i većim interesom za kasnijim nastavkom školovanja u smjeru STEM studija.

    Prirodne vrijednosti i značajni resursi poput voda i šuma dio su zavičajne baštine, te ih je stoga potrebno ciljano predstavljati široj javnosti, naglašavajući pritom potrebu njihove zaštite za buduće generacije. Ograničenost raspoloživih financijskih sredstava potrebno je nadomjestiti osmišljavanjem novih projekata i sudjelovanjem u raspoloživim programima sufinanciranja EU što Upravni odjel za održivi razvoj Istarske županije uspješno čini. U posljednjih desetak godina europskim sredstvima provedeno je niz sličnih projekata, a uspostavljena su i brojna kvalitetna partnerstva i suradnje sa stručnim i znanstvenim institucijama u našoj županiji, ali i s područja cijele Hrvatske i susjednih zemalja. U tom je razdoblju Istarska županija značajno ojačala svoje stručne kapacitete za pripremu i provedbu projekata EU u domeni zaštite okoliša i prirode, što je jako važno obzirom na raspoloživost značajnih financijskih sredstava u trenutnoj financijskoj perspektivi EU za razdoblje od 2014. do 2020. godine za projekte koji promoviraju održivi razvoj i zaštitu prirodnih vrijednosti.

    Projekt DRINKADRIA provodi se u sklopu Operativnog programa IPA Adriatic 2007 -2013., a razdoblje implementacije trajalo je od prosinca 2013. do rujna 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta je 6.643.648,36 EUR, od čega je Istarskoj županiji za provođenje svojih aktivnosti dodijeljeno 177.787,77 EUR. Projekt DRINKADRIA - "Umrežavanje radi opskrbe pitkom vodom i zaštite vodnih izvora u Jadranskoj regiji", provodio se u osam zemalja jadransko-jonske regije, pa tako i u Hrvatskoj, s ciljem zaštite resursa pitkih voda, zajedničkog planiranja upravljanja vodnim resursima i poboljšanja vodoopskrbe. Među 17 partnera, četiri su bila hrvatska: Hrvatski geološki institut, Građevinski fakultet Rijeka, Istarska županija i Istarski vodovod Buzet.

    04.10.2016.