HR | IT | EN

Održan sastanak NECSTouR - Mreže europskih regija za konkurentni i održivi turizam

  • U četvrtak, 21. veljače 2013. u Bruxellesu je održan sastanak članova NECSTouR - Mreže europskih regija za konkurentni i održivi turizam i članova Izvršnog odbora. Sastanku su prisustvovali predstavnici Istarske županije u Bruxellesu, koja je punopravna članica od 2011. godine, te predstavnici ostalih 12 europskih regija uključenih u NECSTouR.

    Dobrodošlicu i uvodnu riječ dala je gđa. Cristina Nuñez, Stalna tajnica, koordinatorica mreže i sastanka, a u svrhu pregleda primjera dobre prakse onih regija koje koriste strukturne fondove te pregleda novih mogućnosti financiranja za programsko razdoblje 2014-2020. Predstavnica francuske regije Aquitaine video konferencijom je prezentirala primjer dobre prakse u turizmu i mjere koje su poduzete tijekom 2012. godine putem programa EAFRD - European Agricultural Fund for Rural Development.

    Sastanku su prisustvovali i g. Mariusz-Stefan Migas, voditelj Odjela za ruralni razvoj Opće uprave za poljoprivredu Europske komisije, i g. Alain Liberos, zamjenik voditelja jedinice za Razvoj turizma Opće uprave za poduzetništvo i industriju Europske komisije, kazavši kako će turizam biti poduprt programima i u novom financijskom razdoblju. G. Migas se je osvrnuo i na Strategiju 20/20 kojom se, između ostalog, namjerava smanjiti nezaposlenost financirajući projekte koji potiču zapošljavanje u turizmu i ruralnom turizmu. Liberos je naglasio nužnu fleksibilnost nacionalnih vlada u svojim projektima namijenjenim turizmu te pripremanje novih, kompetitivnih projekata, koji potiču zapošljavanje i inovacije u cijeloj zemlji.

    Na pitanje predstavnika Istarske županije u Bruxellesu, g. Dina Babića hoće li u novom programskom periodu biti financirani isti projekti kao do sada, gđa. Cinzia De Marzo, također predstavnica Europske komisije komentirala je da budućnost projekata koji će se financirati ovisi o operativnim programima koji se pripremaju na nacionalnoj razini. To je od velike važnosti za Istarsku županiju, gdje dosadašnji prioriteti, pogotovo poljoprivreda i prekogranična suradnja, ostaju u prvom planu.

    Nakon sastanka otvorenog za sve članove, održan je sastanak samo za članove Izvršnog odbora, na kojem je dan prijedlog da se godišnja generalna skupština NECSToura održi u Istri zbog velike pozornosti koju imaju hrvatske regije sada, prilikom pristupanja Hrvatske EU-i.

    26.02.2013.