HR | IT | EN

Održan info dan o programu “Europa za građane”

  • U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Istarske županije 10. je ožujka 2010. za predstavnike istarskih općina i gradova te civilnog sektora i nevladinih organizacija održan info-dan o programu Europa za građane. Projekt je prezentirao predstavnik Vladinog Ureda za udruge Jaša Jarec koji je naglasio da je glavni cilj programa premostiti jaz građana prema vrijednostima Europske unije te im približiti funkcioniranje i nadležnost europskih institucija.

    U program vrijedan 215 milijuna eura mogu se uključiti zainteresirane jedinice lokalne samouprave, civilni sektor, obrazovne institucije te neprofitne organizacije. Jarec je naglasio da je program od 2007. godine otvoren i za Hrvatsku, a neki od prioriteta su mu promicanje suradnje među zemljama članicama. Namijenjen je i nečlanicama kako bi se što bolje upoznale s metodama rada EU-a i integrirale u sektorsku politiku Unije. Približiti građanima vrijednosti Unije uz čuvanje sjećanja na prošlost i vlastiti identitet samo su neki od ciljeva ovog programa, kazao je Jašec.

    Oriano Otočan, pročelnik Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske integracije istarske županije naglasio je da se u Istri kroz europske programe provodi 101 projekt, kojim se, dodao je, dosad namaknulo čak 14 milijuna eura.

    - Nakon ulaska u Uniju, što se očekuje 2012. godine, Hrvatska bi mogla dobiti čak 1,1 milijardu eura godišnje. Uz to, na raspolaganju će joj biti i značajna sredstva iz strukturnih fondova ili primjerice fonda za poljoprivredu i ruralni razvoju, kao i fonda za ribarstvo. Važno je da se općine i gradovi što kvalitetnije pripreme za korištenje tog novca, rekao je Otočan.

    Više o programu Europa za građane na web stranicama Vladinog Ureda za udruge.

    Datoteke vezane uz novost
  • https://localhost:8888/uploads/files/Europa_za_gradane.ppt
  • https://localhost:8888/uploads/files/Primjeri_dobre_prakse.ppt
  • 11.03.2010.